Ta alle sjanser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ta alle sjanser
orig. Classe tous risques
Generell informasjon
Utgivelsesår1960
Prod.landFrankrike Frankrike
Lengde104 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegissørClaude Sautet
ManusforfatterClaude Sautet
Pascal Jardin
José Giovanni
Basert påClasse tous risques av José Giovanni
MusikkGeorges Delerue
SjeffotografGhislain Cloquet
Foran kamera
MedvirkendeLino Ventura
Sandra Milo
Jean-Paul Belmondo
DistributørCinédis
Eksterne lenker

Ta alle sjanser [1], (originaltittel: Classe tous risques) er en fransk gangster-film fra 1960 regissert av Claude Sautet.

Filmen handler om Abel Davos (Ventura), en fransk gangster på rømmen fra politiet i Italia, som med hjelp av Eric Stark (Belmondo) forsøker å komme seg til Paris.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En fransk gangster Abel Davos, blir dømt til døden in absentia, og han må flykte til Italia sammen med hans kone og deres to barn. Men fra Milano, sammen med en medskyldig Raymond, forsøker de å komme seg tilbake til Frankrike igjen med båt. Men de blir overrasket av to agenter fra tollvesenet. Etter en skuddveksling ligger begge tollerne, hans kone og Raymond død, og en massiv politi-jakt begynner etter Abel Davos.

Abel forsøker å gjemme seg, sammen med sine to sønner, i Nice. Han kontakter Abel Riton og Fargier, tidligere allierte fra Paris, for å be om hjelp. Men Riton driver nå en bar, og Fargier et hotell. De ønsker ikke å risikere livet, for å hjelpe en etterlyst person. Men de rekrutterer en annen ung gangster som heter Éric, for å hente Abel og barna hans. På veien redder Éric også en ung kvinne Liliane, som blir angrepet av en mann. Til gjengjeld godtar kvinnen å late som hun er sykepleier for Abel, som er bandasjert for å skjule hans egentlige identitet.

Tilbake i Paris får Abel også et falskt pass, men han trenger også penger for å komme seg unna for godt. De forsøker å rane en kriminell som heter Gibelin, og han konsulterer Fargier og Riton, som begge er under voldsomt press av politiet på grunn av deres tidligere tilknytning til Abel. Når han innser at han har blitt forrådt, starter Abel sin hevn ved å drepe Gibelin og deretter Fargier - hvis kone dør av sjokk. Samtidig forsøker politiet å finne ut hvor Abel faktisk befinner seg.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]