Tørrdis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tørrdis i Kuala Lumpur, Malaysia i august 2005

Tørrdis eller ølrøyk er et værfenomen i atmosfæren der støv, røyk og andre partikler fører til dårligere sikt i fravær av vanndamp. Den oppstår når støv- og røykpartikler samler seg opp i relativt tørr luft. I værsituasjoner der disse partiklene ikke sprer seg, kan konsentrasjonen bli så stor at de utgjør en helsefare. Tett tørrdis forårsaket av industriell forurensning blir også kalt smog.

Kilder for tørrdispartikler er trafikk, industri, skogbranner og andre branner, jordbruk, samt sand f.eks. fra Sahara som med vinden bæres til Sør-Europa og Kanariøyene.

Tørrdis har ofte en brunaktig farge, mens tåkedis, som består av vanndråper i luften, er mer blågråaktig. Mens tørrdis oppstår i relativt tørr luft, dannes tåkedis i fuktig luft der tørrdispartiklene til og med kan opptre som kondensasjonskjerner for tåkedisdråpene.

Tørrdis i Sørøst-Asia[rediger | rediger kilde]

Sentrum av Singapore 7. oktober 2006, rammet av tørrdis fra skogbranner på Sumatra.

Tørrdis er et vanlig problem i Sørøst-Asia på grunn av skogbranner i Indonesia, og da særlig Sumatra og Kalimantan. Disse brannene fører med seg røyk til Brunei, Indonesia, Filippinene, Malaysia, Singapore, Thailand og av og til Guam og Saipan. De økonomiske tapene på grunn av slike branner ble i 1997 estimert til 50-60 milliarder kroner. Dette inkluderer skader på jordbruk, skogsområder, landområder, helse, transport, turisme og andre områder. I oktober 2006 ble Malaysia, Singapore og Malakkastredet rammet av tørrdis på grunn av branner i Indonesia. Sørvestlig vind blåste røyken over Malakkastredet.

Som følge av dette har Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) dannet en avtale kalt Regional Haze Action Plan (RHAP) for å varsle og overvåke branner i området.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Haze – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Haze – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata