Syrekveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syrekveldfly
syrekveldfly
Nomenklatur
Acronicta rumicis
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
syrekveldfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAcronicta
Økologi
Habitat: både skog og åpne lokaliteter
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Møre og Romsdal

Syrekveldfly (Acronicta rumicis) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Som mange andre kveldfly (Acronictinae) er den voksne sommerfuglen ganske pregløst grå, mens larven er mye mer oppsiktsvekkende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 34–40 mm), grått nattfly. Antennene er trådformede, brystet grått håret med et par svarte lengdestreker. Forvingen er gråspraglete. Et karakteristisk trekk er en liten, hvit flekk ved forvingens bakkant litt utenfor midten. Ellers har den en hvit flekk bakerst ved vingeroten, en rund, svartkantet, lysgrå flekk midt i vingen og et mer eller mindre tydelig, hvitt tverrbånd langs ytterkanten. Bakvingen er gråbrun, mørkere enn hos de fleste andre kveldfly. Larven er svart, med en hvit sidestripe og en rekke av røde vorter langs siden. Spredt over hele kroppen er det kvaster av stive, gul hår som sitter på opphøyde vorter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Syrekveldflyet finnes både i skog og på mer åpne biotoper. Larven kan leve på en lang rekke ulike løvtrær, busker og urter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai–juli, lengst i sør kan de ha to generasjoner hver sommer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Finnes fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa østover til Korea og Japan. I Norge er den relativt vanlig på Sørlandet og den sørlige delen av Østlandet, den er funnet nord til Sunndal i Møre og Romsdal.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Syrekveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]