Sylvia Pankhurst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sylvia Pankhurst 1909

Sylvia Pankhurst (født 5. mai 1882 i Manchester, England, død 27. september 1960) var en forkjemper og aktivist for suffragett-bevegelsen i Storbritannia.

Pankhurst på Trafalgar Square 1932 protesterer mot britisk poltikk i India.

Pankhurst var en gang en fremtredende kommunist som etter hvert viet seg til til anti-fascisme og sosialisme. Hun var datter av doktor Richard Pankhurst og hans kone Emmeline Pankhurst, som begge var medlemmer av det britiske Independent Labour Party og som var meget opptatt av kvinners rettigheter. Pankhurst og hennes søstre studere alle sammen ved Manchester High School for Girls. Hennes søster, Christabel, ble også en aktivist for kvinners rettigheter. I 1906 begynte Sylvia Pankhurst å jobbe full tid med Women's Social and Political Union (WSPU) sammen med sin søster og deres mor. I 1914 brøt Pankhurst med WSPU på grunn av uenigheter med den veien WSPU hadde gått inn på de siste årene. Pankhurst ble på 1920-tallet medlem av det nylig grunnlagte Communist Party of Great Britain (CPGB) men hun var uenig med Vladimir Lenin når det gjaldt flere av de viktigste punktene i kommunistisk teori og strategi.

I 1927 fødte hun sønnen Richard. Da hun nektet å gifte seg med barnets far, brøt hennes egen mor, Emmeline Pankhurst, med henne og de snakket aldri sammen igjen. Pankhurst ble en nær venn og rådgiver for den etiopiske keiser Haile Selassie og hun flyttet til Addis Abeba i 1956, sammen med sønnen Richard som fortsatte å bo i Etiopia etter morens død fire år senere. I Etiopia grunnla Pankhurst et månedlig tidsskrift, som fikk navnet Etiopia Observer. Dette magasinet rapporterte om de mange aspekter innen etiopiske liv og utvikling. Hun døde i 1960, og fikk en full statsbegravelse i Etiopia. Pankhurst er den eneste utlending som ble begravd i foran Holy Trinity Cathedral i Addis Abeba, i et område som er reservert for etiopiske patrioter som har dødd i krig.

Se også[rediger | rediger kilde]