Independent Labour Party (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Independent Labour Party
Grunnlegger(e)Keir Hardie
Stiftet1893
LandStorbritannia
HovedkontorLondon
Medlem avArbeider- og sosialistiskpartiet internasjonal (19231933)
International Revolutionary Marxist Centre (19321940)
IdeologiDemokratisk sosialisme, sentrisme
Opphørt1975

Independent Labour Party (ILP) ble etablert i 1893, og var et sosialistisk parti i Storbritannia. Det utgjorde fra 1906–1932 en partifraksjon innen Labour Party. På 1920-tallet kunne ILP telle omtrent 40 parlamentsmedlemmer blant sine tilhengere, men både interne stridigheter og fallende oppslutning førte til at partiet mistet støtte gjennom årene. Dets tre gjenværende parlamentsmedlemmer meldte overgang til Labour i 1947, og partiet ble oppløst i 1972.

Independent Labour Party mistet en betydelig del av sine medlemmer og alminnelig støtte da partiet konsekvent holdt fast på sin pasifistiske linje under Første verdenskrig.[1] Det ble ytterligere svekket da Den tredje internasjonale ble opprettet, og partiledelsen med Ramsay MacDonald og Philip Snowden i spissen motsatte seg en nærmere tilknytning til det nyopprettede, Moskva-styrte Komintern, hva som førte til intern splittelse.

I 1932 vedtok partiet endelig å melde seg ut av Labour Party. Beslutningen fikk drastiske konsekvenser for ILP, som mistet rundt 75% av medlemsmassen.

Også annen verdenskrig førte til interne gnisninger, men det var først efter 1945 at partiet definitivt begynte å bli mindre betydelig på den politiske scenen til tross for at det var en meget bestemt motstander av blant annet kjernefysisk opprustning.

Efter fusjonen med Labour Party har det forhenværende ILP til en viss grad fortsatt sin rolle som intern pressgruppe i moderpartiet.

Blant kjente partimedlemmer gjennom tidene er forfatteren George Orwell, fagforeningsmannen John Burns og den senere fascistlederen Oswald Mosley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Douglas J. Newton (1985). British Labour and European Socialism and the Struggle for Peace 1889-1914. Oxford: Clarendon. s. 297 ff. ISBN 978-0198227663. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Denne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)