Swords

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Swords
Irsk navn: Sord Cholm Cille
North Street, Swords, Co. Dublin - geograph.org.uk - 381905.jpg
LandIrland Irland
Provins:Leinster
Grevskap:County Fingal
StatusBy (town)
Areal11,35 km²
Befolkning33 998 (2006)
Bef.tetthet3 253,22 innb./km²
Høyde over havet3 meter
Swords ligger i Irland
Swords
Swords
Swords (Irland)

Swords
53°27′35″N 6°13′05″V

Hovedgata i 1898.
Hovedgata i Swords i 2007.

Swords (irsk Sord Cholm Cille) er en middels stor forstad til Dublin og administrasjonssentrum i County Fingal i Irland. Grevskapet Fingal ble lagt inn i grevskapet Dublin i 1210 til det igjen ble delt i tre i 1994, slik at Fingal gjenoppsto som grevskap. Da Fingal Rådhus i Swords ble ferdig i 2001 ble byen administrasjonssentrum. Byen ligger i provinsen Leinster nær østkysten av Irland, nord for Dublin og like nord for Dublin lufthavn. Nærheten til flyplassen med sitt store areal har avsondret byen fra Dublin, men det har også vært årsak til stor utbygging de siste årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fingal Rådhus.

Byen ble grunnlagt i 560 av Saint Colmcille (521-567). Sagnet sier at helgenen velsignet en lokal kilde og ga byen navnet "Sord" som betyr "ren" eller "klar". Likevel betyr "An Sord" "vannkilden", som kan tyde på at det har vært en større, felles vannkilde på stedet.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Byen har opplevet en betydelig befolkningsvekst de siste 25 årene. Nybygde boligfelter har mange innflyttere fra de nordlige delene av Dublin som Coolock, Santry, Ballymun og Artane. Nord for byen er det store områder der veinett og annen infrastruktur bygges ut, så det forventes stor befolkningsøkning de neste 20 årene.

I 2003 og 2004 fikk byen den tvilsomme utnevnelsen som Irlands mest møkkete by, men har med tilfredshet mistet tittelen siden.

Transport[rediger | rediger kilde]

Swords betjenes av flere bussruter, og flere av dem går til sentrum av Dublin. Den nye trikken, Dublin Metro går til flyplassen, gjennom sentrum til St.Stephens Green.

Sentrumsfunksjoner[rediger | rediger kilde]

Swords har flere banker, butikker, puber, et stort kjøpesenter og andre forretninger.

Historiske bygninger[rediger | rediger kilde]

Slottet i Swords er under opprusting til å bli en turistattraksjon og et attraktivt sted for fritidsaktiviteter. Etter slaget i Clontarf ble liket av Brian Boru fraktet til slottet i Swords, men nyere forskning antyder at bestemmelsesstedet var klosteret Swords Abbey.

Industri[rediger | rediger kilde]

I Swords er det store fabrikker tilhørende kjemikonsernet Opec og det farmasøytiske firmaet Bristol Myers Squibb. Sør i byen ligger et handelssenter, "Airside Retail and Business Park" med mange forretningsdrivende. Øst for byen ved hovedveien mot Belfast ligger et stort industriområde, "Seatown Industrial Estate".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]