Swords

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Swords
Sord Cholm Cille (ga)
Med klokken fra toppen: Hovedgaten, Swords; Ward River Valley Park; interiøret i Swords Pavilions
LandIrlands flagg Irland
ProvinsLeinster
GrevskapFingal
StatusBy (town)
Areal11,35 km²
Befolkning42738[1] (2011)
Bef.tetthet3 253,22 innb./km²
Høyde o.h.3 meter
Nettsidewww.fingal.ie/visitor/locations/swords
Posisjonskart
Swords ligger i Irland
Swords
Swords
Swords (Irland)
Kart
Swords
53°27′35″N 6°13′05″V

Swords (irsk: Sord Cholm Cille)[2] er en middels stor forstad til Dublin, omtrent 10 km nord for sentrum av hovedstaden, og administrasjonssentrum i grevskapet Fingal i Irland. Byen ligger i provinsen Leinster nær østkysten av Irland, like nord for Dublin lufthavn. Fingal ble lagt inn i grevskapet Dublin i 1210 til det igjen ble delt i tre i 1994, slik at Fingal gjenoppsto som adskilt grevskap. Da Fingals rådhus i Swords ble ferdig i 2001 ble byen administrasjonssentrum.

Byen ble etter sigende grunnlagt en gang rundt 560. Swords ligger ved elven Ward, og har Swords Castle, en restaurert festning fra middelalderen, bygget for erkebiskopen av Dublin tidlig på 1200-tallet. Den har en påstått hellig brønn som den har fått navnet sitt fra, et rundtårn og et normannisk tårn. Fasilitetene i området omfatter kjøpesenteret Pavilions, et av de største i Dublin-regionen, en rekke samfunnskontorer, noen lett industri, hovedlagringsanlegget og arkivet til National Museum of Ireland og flere parker. I nærheten av Dublin lufthavn er det store areal har avsondret byen fra Dublin, men det har også vært årsak til stor utbygging de siste årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 560 av Saint Colmcille (521-567). Sagnet sier at helgenen velsignet en lokal kilde og ga byen navnet Sord som betyr «ren» eller «klar». Likevel betyr An Sord «vannkilden», som kan tyde på at det har vært en større, felles vannkilde på stedet.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Byen har opplevet en betydelig befolkningsvekst de siste 25 årene. Nybygde boligfelter har mange innflyttere fra de nordlige delene av Dublin som Coolock, Santry, Ballymun og Artane. Nord for byen er det store områder der veinett og annen infrastruktur bygges ut, så det forventes stor befolkningsøkning de neste 20 årene.

I 2003 og 2004 fikk byen den tvilsomme utnevnelsen som Irlands mest møkkete by, men har med tilfredshet mistet tittelen siden.

Transport[rediger | rediger kilde]

Swords betjenes av flere bussruter, og flere av dem går til sentrum av Dublin. Den nye trikken, Dublin Metro går til flyplassen, gjennom sentrum til St.Stephens Green.

Sentrumsfunksjoner[rediger | rediger kilde]

Swords har flere banker, butikker, puber, et stort kjøpesenter og andre forretninger.

Historiske bygninger[rediger | rediger kilde]

Festningen Swords Castle er under opprusting til å bli en turistattraksjon og et attraktivt sted for fritidsaktiviteter. Etter slaget i Clontarf ble liket av Brian Boru fraktet til festningen i Swords, men nyere forskning antyder at bestemmelsesstedet var klosteret Swords Abbey.

Industri[rediger | rediger kilde]

I Swords er det store fabrikker tilhørende kjemikonsernet Opec og det farmasøytiske firmaet Bristol Myers Squibb. Sør i byen ligger et handelssenter, Airside Retail and Business Park med mange forretningsdrivende. Øst for byen ved hovedveien mot Belfast ligger et stort industriområde, Seatown Industrial Estate.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Swords Urban Population – Swords and Kinsealy Drinan Census Towns 2011. Arkivert fra originalen 13. november 2012
  2. ^ «Sord/Swords», Logainm.ie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]