Alvastra kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Alvastra klosterruin 2006
Vestfasaden

Alvastra kloster i Alvastra, Østergøtland ble grunnlagt i 1143 av munker fra Cistercienserordenen i Clairvaux, Frankrike. Disse ble invitert av kong Sverker den eldre og hans norske hustru Ulvhild Håkonsdatter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Munkene fra somme orden og samme følge grunnla sannsynligvis parallelt Nydala kloster i Småland. Klosteret i Alvastra kom med tiden til å grunnlegge ytterligere tre klostere i Sverige: Varnhems kloster, Julita kloster og Gudsberga kloster.

I 1312 ble klosterbygningene herjet av brann og det skjedde på nytt på begynnelsen av 1400-tallet. Den hellige Birgitta og hennes ektemann levde en stund på klosteret på midten av 1300-tallet, og det er trolig at Birgitta ble inspirert av cisterciensermunkenes ordensregler da hun senere formulerte sine egne klosterregler.

Ved reformasjonen ble klosterets eiendommer konfiskert av den svenske kronen. Vinteren 1567-68 ble blant andre Alvastra plyndret og brent av lensherren på Varberg slott, Daniel Rantzau. Inntoget i Västergötland var en gjengjeldelse for den svenske invasjonen av Varberg.

I den andre halvdelen av 1500-tallet ble det hentet stein fra klosterbygningene for å oppføre Vadstena slott og ViningsborgVisingsö. De første arkeologiske undersøkelsene fant sted i 1893, og mellom 1917 og på midten av 1950-tallet ble det foretatt utgravninger.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Selve hjertet i det store klosteranlegget er kirken, hvis vestparti og sydlige tverrskipsgavl med sakristi er vel bevart. Kirken består av kalksten fra Omberg og arkitekturen er enkel, i tråd med ordenens uvilje mot utsmykninger. Bygningen ble oppført under ledelse av franske mestere og med hjelp av folk fra nærheten. Østgøtene tok til seg de nye teknikkene, særskilt måten man hugget sten på, og brukte dem i deres egne sognekirker.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Regner, Elisabeth, Den reformerade världen. Monastisk och materiell kultur i Alvastra kloster från medeltid till modern tid. Stockholm Studies in Archaeology 35 (diss). 2005.
  • Alvastra klosterruin Riksantikvarieämbetet