Inge den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Inge den yngre var svensk konge fra ca. 1110 til begynnelsen av 1120-tallet, sønn av Halstein, bror til Filip (Fillipus), nevø til Inge Stenkilsson den eldre. Han tilhørte Stenkilsætten. Fra ca. 1110 til 1118 hadde han felles regime sammen med broren Filip.

Inge den yngre kan muligens han vært gift med Sankt Ragnhild av Södertälje, men den informasjon finnes også om hans onkel Inge den eldre. Det er mer sikkert at han var gift med norske Ulvhild Håkonsdatter som kom fra den gamle HålogalandsættenTjøtta. Ulvhild, en viljesterk og på mange måter en imponerende, skjønt også kraftig baktalt kvinne, var etter Inge den yngres død, først gift med den danske kongen Nils av Danmark og deretter med en ny svensk konge, Sverker den eldre.

Det er svært liten kunnskap om Inge den yngres regjeringstid. Muligens tok Norge Jämtland tilbake fra Sverige igjen i 1111, og i forbindelse med Inge en yngres død på begynnelsen av 1120-tallet ble situasjonen i riket kaotisk, noe som ble utnyttet av kongene i Norge og i Danmark. I forbindelse med dette dro Sigurd Jorsalfare fra Norge på et korstog til traktene rundt Kalmar. Rundt 1500 kyr og andre kostbarheter skal nordmannen ha fått med seg. Dessuten ble en del hedenske smålendinger «omvendt».

Inge den yngre skal ha vært lite populær, i motsetningen til sin bror med utenlandske navnet Filip (fra latin Fillipus). På grunn av at han var såpass lite omtykt skal vestgøterne ha valgt Ragnvald Knaphövde (= Knapphode) og danske Magnus den sterke til konge allerede mens Inge den yngre fortsatt levde. Likevel beskrives begge brødrene i positive ordlag i Vestgøtalovens kongeliste.

En kong Kol skal under Inge den yngres tid ha gjort Østergøtland uavhengig.

Inge den yngre skal ha blitt forgiftet av en «ond» drikk i Østergøtland, muligens i Vreta. Hans norske hustru ble i nær samtid mistenkt for å ha bidratt til at han ble forgiftet, men moderne historikere mener at denne mistanken smaker litt for mye av kvinneforakt, at en ond handling må være begått av en ond kvinne. I den grav i Vreta kloster hvor Inge den yngre og Filip menes å ligge finnes det skjeletter av to svært langvokste personer, nærmere bestemt 1,98 og 2,02 meter lange, hvilket er svært mye for middelalderen, men om dette er korrekt er det en indikasjon på at kongegravene er korrekte ettersom Stenkilsætten skal ha vært høye menn. Med Inge den yngres død var også Stenkilætten utdød.


Forgjenger:
 Filip 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Ragnvald Knaphövde