Inge den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inge den yngre
Født11. århundreRediger på Wikidata
Død1125Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Svensk monark Rediger på Wikidata
EktefelleUlvhild Håkonsdatter (11171125)[1]
Ragnhild of Tälje (–1117)
FarHalstein[2]
SøskenFilip av Sverige
NasjonalitetSverige
GravlagtVreta kloster

Inge den yngre var svensk konge fra omkring 1110 til begynnelsen av 1120-tallet.[3]

Han var sønn av Halstein av Sverige, bror til Filip av Sverige (Fillipus), nevø til Inge Stenkilsson den eldre. Han tilhørte Stenkilætten. Fra omkring 1110 til 1118 hadde han felles regime sammen med broren Filip, som døde omkring 1118.

Inge den yngre kan muligens han vært gift med Sankt Ragnhild av Södertälje, men den informasjon finnes også om hans onkel Inge den eldre. Det er mer sikkert at han var gift med norske Ulvhild Håkonsdatter (c.1090–1148) som kom fra den gamle HålogalandsættenTjøtta. Ulvhild, en viljesterk og på mange måter en imponerende, skjønt også kraftig baktalt kvinne, var etter Inge den yngres død, først gift med den danske kongen Nils av Danmark og deretter med en ny svensk konge, Sverker den eldre.

Det er svært liten kunnskap om Inge den yngres regjeringstid. Muligens tok Norge området Jämtland tilbake fra Sverige igjen i 1111, og i forbindelse med Inge en yngres død på begynnelsen av 1120-tallet ble situasjonen i riket kaotisk, noe som ble utnyttet av kongene i Norge og i Danmark. I forbindelse med dette dro Sigurd Jorsalfare fra Norge på et korstog til traktene rundt Kalmar. Rundt 1500 kyr og andre kostbarheter skal nordmannen ha fått med seg. Dessuten ble en del hedenske smålendinger «omvendt».

Inge den yngre skal ha vært lite populær, i motsetningen til sin bror Filip. Derfor skal vestgøterne ha valgt Ragnvald Knaphövde og danske Magnus den sterke til konge allerede mens Inge den yngre fortsatt levde. Likevel beskrives begge brødrene i positive ordlag i Vestgøtalovens kongeliste.

En kong Kol skal under Inge den yngres tid ha gjort Østergøtland uavhengig.

Inge den yngre skal ha blitt forgiftet av en «ond» drikk i Østergøtland, muligens i Vreta. Hans norske hustru ble i nær samtid mistenkt for å ha bidratt til at han ble forgiftet, men moderne historikere mener at denne mistanken smaker litt for mye av kvinneforakt, at en ond handling må være begått av en ond kvinne. I den grav i Vreta kloster hvor Inge den yngre og Filip menes å ligge finnes det skjeletter av to svært langvokste personer, nærmere bestemt 1,98 og 2,02 meter lange, hvilket er svært mye for middelalderen, men om dette er korrekt er det en indikasjon på at kongegravene er korrekte ettersom Stenkilsætten skal ha vært høye menn. Med Inge den yngres død var også Stenkilætten utdød.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p11306.htm#i113058, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Inge d.y. i Svensk biografisk leksikon.
Forgjenger:
 Filip 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Ragnvald Knaphövde