Varnhems kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varnhems kloster
Varnhem Klosterkirche.jpg
Beliggenhet
AdresseAxevallavägen 10, SE-532 73
Land SverigeRediger på Wikidata
KommuneSkara kommune
Historiske fakta
EierCistercienserordenen
Stilretninggotisk arkitektur
Etablert1148
Kart
Map
Varnhems kloster
58°23′03″N 13°39′15″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Varnhems kloster i Varnhem, Vestergøtland i Sverige, ble grunnlagt i 1150 av cisterciensermunker fra Alvastra kloster i Østergøtland. Klosteret i Varnhem ble støttet av Erikætten og mange av ættens medlemmer er begravd ved klosteret.

I 1234 ble klosteret herjet av brann og ble lagt i ruiner, en katastrofe som gikk over i en vekst- og blomstringsperiode ettersom Birger Jarl og middelalderens velholdne stormenn tok initiativ til å finansiere en oppbygging av klosteret, denne gangen vakrere og prektigere enn tidligere.

Klosterets eiendommer ble konfiskert i 1527 og klosterbygningene ble brent av danske tropper i 1566 under Den nordiske syvårskrig. Kirken ble bygget opp igjen i løpet av 1600-tallet av Magnus Gabriel De la Gardie, som anla et familiemausoleum der, men de øvrige klosterbygningene fikk forfalle. Kirken ble restauret grundig mellom 1911 og 1923 og mellom 1921 og 1929 ble det gjort arkeologiske utgravninger i hele den sentrale delen av klosteret. Videre utgravninger ble utført i 1976 og 1977.

I dag gjenstår kun Varnhems kirke, idyllisk omgitt av ruiner. Antallet turister som besøker Varnhem er mangedoblet takket være Jan Guillous bøker om Arn.

Cistercienserordenen fulgte den samme grunnplan for alle klostrene de bygde, noe som betyr at uansett hvilken klosterruin man finner kan man lett lokalisere de ulike rommene og salene.

Klosterkirken har følgende eldre antikviter:

Kjente personer begravd på Varnhem

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]