Svein Harald Øygard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svein Harald Øygard
Født 29. juni 1960 (57 år)
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Svein Harald Øygard (født 29. juni 1960 i Drøbak i Akershus i Norge) er en norsk forretningskonsulent og interim-sentralbanksjefIsland etter at Davíð Oddsson trakk seg 26. februar 2009.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Øygard er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han var konsulent i Finansdepartementet, komitésekretær for Stortingets finanskomité, samt rådgiver for Arbeiderpartiets finansfraksjon på Stortinget.

Øygard ledet den norske virksomheten til McKinsey & Company fra 2005 til 2007, et globalt strategi-konsulentselskap. Han startet i McKinsey i 1995, ble valgt til Partner i 2000 og direktør i 2006.

Øygard jobbet i Finansdepartementet i perioden 1983–1988, og var statssekretær i Finansdepartementet fra 1990 til 1994 under Sigbjørn Johnsen (Ap).[1] I sin periode som statssekretær var han med å gjennomføre en rekke tiltak for å få Norge ut av den daværende bankkrisa. De grepene som ble gjennomført da studeres nå verden over i forbindelse med finanskrisen. Han ledet også arbeidet med Skattereformen 1992, Regjeringens Langtidsprogram og utredningen om økonomiske effekter av et eventuelt EU-medlemskap.

I 2009 takket Øygard nei til tilbud fra statsminister Stoltenberg om å bli finansminister.[trenger referanse]

Sentralbanksjef på Island[rediger | rediger kilde]

Finansminister Kristin Halvorsen skal ha blitt spurt om råd av sitt islandske søsterparti, for å finne en midlertidig sentralbanksjef.[2]

Øygard ble den 27. februar 2009 ansatt som sentralbanksjef på Island av Islands Statsminister. Han kunne bare besitte stillingen midlertidig, siden embedsmenn på Island skal være islandske statsborgere.

Etter at han overtok som sentralbanksjef satt han ned styringsrenten flere ganger. Første gang fra 18 % til 17 %, og videre ned til 10,5 %. Økonomikommentatorer mente dette var et tegn på at Øygard følte at det er et redusert behov for å beskytte den islandske kronen og at økonomien var på rett vei. Øygard uttalte at han håpet og trodde at Island kunne snu trenden og bli forbundet med rask økonomisk bedring. Han mente dette krevde kraftig handling og skisserte fire hovedgrep han mente må til.[3]

Øygards fire grep for å få den islandske økonomien på fote[rediger | rediger kilde]

  • Justering av makroøkonomien.
  • Monetær politikk som har stabilitet som mål.
  • Budsjettjusteringer.
  • Reetablering av et funksjonelt finansielt system.

Jobben gjort[rediger | rediger kilde]

I september 2009 var Øygard igjen tilbake i Norge. Grepene var tatt og veksten på Island skulle deretter komme gjennom satsing på fisk og energi fremfor finans.[4] Han tiltrådte igjen som Direktør i McKinsey & Company September 2009, fram til 2016. Fra 2010 var han blant annet ansvarlig for McKinsey sin globale kompetanseutvikling og research innen Olje- og Gassektoren, og fra 2013 ledet han ut fra Brasil McKinsey sitt arbeid med energi i Sør-Amerika.[trenger referanse] Fra 2017 er han daglig leder i Energy Investors AS.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]