Svatsum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svatsum
Svatsum
Øvre Svatsum sett i fra Nessetrona
61°19'10"N, 9°51'35"E
LandNorge Norge
FylkeOppland
KommuneGausdal
Befolkning257[a] (2009)
Postnummer2657 Svatsum

Svatsum
61°19′10″N 9°51′35″E

Svatsum (uttales «Svastom»[1] på folkemunne) er ei bygd som ligger i Gausdal kommune i Oppland. Bygda tilhører dalføret Vestre Gausdal og er delt i to grender: Øvre Svatsum og Nedre Svatsum. Den er spesielt kjent for de årlige Svatsumdågån. Svatsum har barnehage, to grendehus, butikk med døgnåpent bensinutsalg, kiosk, elektrisitetsverk og kirke. Hovednæringene er jordbruk og skogbruk.

Frem til 2010 var det også barneskole i Svatsum, men på tross av sterke protester fra bygdefolket la politikerne ned Svatsum skule. Etter nedleggelsen overtok Svatsum vel skolebygget, som bl.a inneholder svømmebasseng, gymsal, bibliotek og barnehage. Det leies ut til ulike trimgrupper, selskaper, privatpersoner, lag og foreninger.

Den eldste kjente skrivemåten av stedsnavnet Svatsum stammer helt i fra 1344, da det het Svartsheimr.[1]

Svatsumdågån[rediger | rediger kilde]

Siden 1998 har det årlig blitt arrangert Svatsumdågån («Svastomsdågån») i Svatsum. Det foregår som regel den siste helga i august. Svatsumdågån innledes med konsert i jettegrytene i Helvete fredag, med vanlig martnaauksjoner og fest lørdag. Dagene avsluttes søndag med ulike aktiviteter.

Det har vært flere kjente artister som har opptrådt i Helvete i forbindelse med Svatsumdågån: Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Bukkene Bruse, Lomsk, Jonas Fjeld, Ole Paus, Odd Nordstoga, Rita Eriksen, Triumvir, Ronni Le Tekrø, Kristin Sevaldsen.

Ansvarlig for arrangementet er Svatsum Vel (se forøvrig svatsum.no)

Kjente folk fra Svatsum[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]