Alpin kombinasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Superkombinasjon)
Hopp til navigering Hopp til søk
Aksel Lund Svindal vant gull i superkombinasjonen under VM 2009.

Alpin kombinasjon er en gren i alpin skiidrett. Øvelsen kombinerer den kraft- og utholdenhetskrevende øvelsen utfor eller super-G med den teknisk krevende disiplinen slalåm, to svært forskjellige konkurranseformer.

Øvelsen bestod tidligere av et utforrenn (én omgang) og et slalåmrenn (to slalåmomganger). I verdenscupen var kombinasjonsøvelsen vanligvis ikke en separat øvelse, men en summering av et utfor- og et slalåmrenn som ble arrangert på samme sted, men på forskjellige dager. Antallet kombinasjonskonkurranser i verdenscupen varierer. For herrene er kombinasjonsøvelsen fast bestanddel under Lauberhornrennene i Wengen og Hahnenkammrennene i Kitzbühel.

Under verdensmesterskap og olympiske leker er kombinasjonen blitt arrangert som selvstendig øvelse siden 1985, uavhengig av de egentlige utfor- og slalåmrennene. Utfor- og slalåmrennet blir arrangert i løpet av én dag, med noe forkortede løyper.

Superkombinasjon[rediger | rediger kilde]

Superkombinasjonen består av et (sterkt forkortet) utforrenn eller super-G og én slalåmomgang, som arrangeres samme dag med kort tidsavstand. Superkombinasjonen ble arrangert for første gang 14. januar 2005 i Wengen. fra og med sesongen 2013/2014 arrangeres alle kombinasjonsrenn i verdenscupen som superkombinasjon. Til og med sesongen 2012/2013 var kombinasjonen i Hahnenkammrennene i Kitzbühel sammenlagtresultatet av det ordinære utforrennet og det ordinære slalåmrennet. Fra 2014 arrangeres kombinasjonen også der som en superkombinasjon. Den består av det ordinære super-G-rennet etterfulgt av en egen slalåmomgang arrangert som flomlysrenn.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A new era at Hahnenkamm. www.hahnenkamm.com. (10. oktober 2012)