Rulleski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rulleski

Rulleski er ski med hjul, og tilsvarer langrennsski til trening i sommerhalvåret, da helst på asfalt, eller annet slett underlag. Skiene er av metall, vanligvis aluminium og rundt en halvmeter lange med hjul fremme og bak. Hjulene består av en herdet gummiblanding. Skiene kan sees på som forlengede inline-skøyter. For rulleski er sko og ski med hjul delt. Man nytter samme sko og bindinger som på vanlige langrennsski. Det er vanlig å bruke hjelm i forbindelse med trening og konkurranse på rulleski, da velt og kollisjoner på rulleski kan være svært farlig.

Det er ulikheter i utforming av ski beregnet til skøyting, eller fristil og klassisk stil. En variant er utformet som hybrid og kan nyttes til begge stiler. Klassisk-skiene har en mekanisme som hindrer skiene i å trille bakover og man slipper dermed å få problemer med dårlig feste. Skøyteskiene har vanligvis tynnere hjul med større hjuldiameter for å være best mulig tilpasset skøyteteknikken. Hjulene kan monteres med ulik rullemotstand for å kunne tilpasse de behov man har. Noen er interessert i konkurranseski hvor det er viktig med liten rullemotstand mens andre er mer opptatt av treningseffekten og vil dermed ha hjul med større rullemotstand.

Til rulleski er teknikkene i stor grad lik ordinær skigåing, og det er de samme kravene som stilles til fysikk og ferdighet. Det er ikke bremser på rulleskiene, i motsetning til bremsekloss på mange rulleskøyter. Det må dermed bremses med skistavene, ved å «ploge» med skiene og la friksjonen gjøre jobben. En nødløsning kan være å gå av veien og søke gressunderlag med høyere friksjon.

Rulleski må fortrinnsvis brukes på asfalt eller annet fast dekke på grunn av de små hjulene. Derfor er det vanlig å finne rulleskiløpere langs landeveien, eller på sykkelvei. Det finnes også rulleskianlegg rundt om i landet som er forbeholdt rulleskiløpere.

Rulleskiløyper i Norge[rediger | rediger kilde]

Produsenter av rulleski[rediger | rediger kilde]

Trening og teknikk på rulleski[rediger | rediger kilde]