Sundkilen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sundkilen
Kviteseidvatnet 1.jpg
Sundkilen med badebrygge ved Kviteseidbyen.
LandNorge Norge

Sundkilen
59°23′35″N 8°29′40″Ø

Sundkilen er en innsjø tilknyttet Kviteseidvatnet i Kviteseid kommune i Telemark fylke. Sundkilen er en del av Telemarkskanalen og Skiensvassdraget og blir regnet som en egen innsjø, selv om den ligger på samme høyde som Kviteseidvatnet og kun er atskilt fra dette av et lite sund. Det største tilløpet er Dalaåi, som kommer fra nordvest og renner fra Oftevatnet ved Høydalsmo.

Innerst i Sundkilen ligger Kviteseidbyen, kommunesenteret i Kviteseid kommune. Kviteseidbyen vokste frem i forbindelse med åpningen av Telemarkskanalen i 1892. Ytterst i Sundkilen ligger Kvitsund Gymnas, en videregående internatskole eiet av Norsk Luthersk Misjonssamband

I sundet mellom Sundkilen og Kviteseidvatnet ligger Svånaugsteinen. Trollkona Svånaug mislikte byggingen av steinkirken (Kviteseid gamle kirke) ute ved fjorden, og kastet steinen for å ødelegge kirken. Steinen nådde ikke frem, men ble liggende i sundet.

Sundkilen er et forholdsvis grunt vann. Temperaturen i vannet sommerstid blir ofte høy, og badesesongen er lang. Det er lagt til rette for badende i Kviteseidbyen med egen badebrygge med stupetårn. Sundkilen er kjent som et godt fiskevann. Her finnes ørret, røye, sik, åbbor og ål.

Sundkilen fryser normalt til noen uker før jul, og isen ligger gjerne langt ut i april. Selv i milde vintre legger det seg solid is på Sundkilen. Det er lange tradisjoner for travkjøring på Sundkilenisen. Midt på 1800-tallet startet organisert travkjøring i forbindelse med Kviteseidmarken. Med enkelte års opphold er tradisjonen holdt ved like frem til i dag. Travkjøringen samler i dag 25-30 hester til kappestrid under den årlige Kviteseidmarken i februar.

Vestfold og Telemark våpen.svgDenne Vestfold og Telemarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.