Subrette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Subrette (fra fransk soubrette «kammerjomfru») er et rollefag i operaer, operetter, syngespill, musikaler og klassiske komedier.[1]

Subretten er ei ung, kvikk tjenestejente som har som funksjon å utvikle intrigen fram til en vellykket avslutning, gjerne i samarbeid med en mannlig motpart i tjenerstaben.[1] Subretten kan være hovedpersonen, men som oftest er hun den kvinnelige hovedpersonens medsammensvorne.

Molière var inspirert av commedia dell'arte -formens tjenestejente, Columbine, og med utgangspunkt i denne skikkelsen utviklet han kvikke og skjelmske kammerjomfruroller, f.eks Dorine i Tartuffe (1664).[1] Senere brukte f.eks. Ludvig Holberg subretter i sine stykker, han gav dem gjerne navnet Pernille.[1]

I musikkteateret synges subretterollene vanligvis av en lett, iblant koloraturpreget sopran. Typiske subretteroller er Despina i Così fan tutte og Papagena i Tryllefløyten, begge operaer av Mozart.[2] Adele i Johann Strauss' Flaggermusen er til dels en koloratursubrette.[2] Av subretteroller i musikaler kan nevnes Eliza i My Fair Lady og Maria i West Side Story.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «soubrette | lex.dk». Gyldendals Teaterleksikon (dansk). Besøkt 24. desember 2022. 
  2. ^ a b «MusikSök: subrett». web.archive.org. 4. mars 2016. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 24. desember 2022.