Stråholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stråholmen
Geografi
PlasseringKragerø
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Stråholmen
58°54′N 9°39′Ø
Kragerøskjærgården, Stråholmen helt i nordøst.

Stråholmen er en liten øy i Kragerøskjærgården i Telemark. Øya er omtrent 1,5 km lang og 1 km på det bredeste, og ligger omtrent 2 km nord for Jomfruland. Stråholmen vender ut mot Skagerrak i øst og gir vern mot havet for innsiden. Øya er en del av raet som strekker seg langs Jomfruland og oppover gjennom Vestfold.

Jomfruland nasjonalpark ble opprettet i desember 2016; den omfatter øyene Jomfruland og Stråholmen og sjøområdene rundt.

Historie og bosetning[rediger | rediger kilde]

Midt på øya ligger en liten bosetning som i dag består av hytter, som benyttes om sommeren. Bosetningen på Stråholmen var opprinnelig opprettet i seilskipstiden, som en plass der man lett kunne se skip som kom inn fra havet. Sent på 1900-tallet hadde ikke bosetningen lenger noen økonomisk funksjon, bortsett fra spredd jordbruksaktivitet.

Bygninger og natur[rediger | rediger kilde]

På nordsiden av øya ligger en godt skjermet havn og en strand, som ofte blir benyttet av de lokale innbyggerne og turister. Stråholmen har ikke fergeforbindelse, men kan for eksempel nås med taxibåt fra Kragerø, Valle (i Bamble) eller Langesund.

Den sørligste delen av øya er vernet som naturreservat. Formålet med fredningen er å bevare et viktig våtmarksområde med tilhørende vegetasjon og dyreliv. Lokaliteten er det mest artsrike våtmarksområde for fugl i Telemark.[1]

Den midtre og vestre delen av øya er vernet som landskapsvernområde. Her er formålet å bevare et særegent og vakkert landskap med interessant kvartærgeologi og kulturminner. Dessuten har havstranda internasjonal verneverdi, og her finnes en rekke sjeldne planter. Fuglelivet er fredet også i landskapsvernområdet.[2]

Det er utarbeidet en forvaltningsplan for øya, som omfatter både naturreservatet, landskapsvernområdet og øya for øvrig.[3]

Øya er flott for turgåere, og regnes som et bra sted for sportsfiske.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Stråholmen i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  2. ^ (no) Stråholmen i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ «Forvaltningsplan for Stråholmen naturreservat og landskapsvernområde 2010-2019» (PDF). Fylkesmannen i Telemark. desember 2010. Arkivert fra originalen (PDF) 15. april 2015. Besøkt 11. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]