Storkenebbslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Storkenebbslekta
Skogstorkenebb
Skogstorkenebb
Vitenskapelig(e)
navn
:
Geranium
L., 1753
Norsk(e) navn: storkenebbslekta
Hører til: Storkenebbfamilien,
Geraniales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladede planter
Antall arter:
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nesten hele verden, men hovedsakelig på den nordlige halvkule
Delgrupper:

Storkenebbslekta (Geranium) er en slekt i storkenebbfamilien. Karakteristisk for slekta er frukta som har gitt opphav til navnet (og hele familiens navn): Griffelen blir i frukt til en lang, stiv søyle som kan minne om storkens nebb. Ved basis av dette "nebbet" ligger de fem frøene inne i hvert sitt hylster. Dette hylsteret er sammenvokst med tynne spiler på "nebbet". Hos flere arter får disse spilene en indre spenning som bidrar til aktiv utkastelse av frøene når hylster rundt frøet plutselig løsner fra fruktas basis. Slik kan frøene spres flere meter fra planta.

Storkenebbslekta kjennetegnes av forgreina stengler med dypt flika blader. Blomstene har fem kronblader, begerblader og fruktblader. Det er to kretser av pollenbærere og følgelig ti pollenbærere. Blomsterfargene går i hovedsak i rosa til purpur, men hvitt er heller ikke uvanlig særlig hos skogstorkenebb.

Det er et drøyt titalls opprinnelige norske arter[1] og samla finnes de i de fleste terrestriske habitater, men ingen er spesielt tilpassa fjellet (skogstorkenebb kan finnes godt over skoggrensa).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lid, J. & D. T. Lid 2005. Norsk flora, 7. utg., Red.:R. Elven, Samlaget, Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]