Stankstorkenebb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stankstorkenebb
stankstorknebb (Geranium robertianum)
stankstorknebb (Geranium robertianum)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Geranium robertianum
L.
Norsk(e) navn: Stankstorkenebb
Hører til: Storkenebbslekta, Storkenebbfamilien,
Geraniales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladete planter
Habitat: skog, skygge, fjell, huler
Utbredelse:

Stankstorkenebb eller urakatt (Geranium robertianum) er en flerårig plante av storkenebbslekta i storkenebbfamilien. Den kan bli 10-25 cm høy, med små, rosarøde blomster og sterkt flikete blader. Navnet hentyder til den ubehagelige lukten som planten avgir.

Stankstorkenebb har rød, hårete stilk og sterkt flikete blader.
Et kjennetegn er de tre hvite strekene på hvert rosa kronblad.

Det latinske artsnavnet, robertianum, kan henspille på den hellige St Robertus[trenger referanse].

Blomstene har fem kronblad og kjennes lett på de tre, hvite langsgående strekene i lengderetningen på hvert kronblad. Blomstene er ikke så åpne med sprikende kronblader som mange av de større storkenebbartene og stankstorkenebb bedriver nok mer sjølpollinering enn de større storkenebbartene.

Frukten hos stankstorkenebb ser ut som det tradisjonelle "storkenebbet" som alle storkenebbarter har, men stankstorkenebb har ikke aktiv utkastelse av frøene slik som f.eks. skogstorkenebb. Blosmterstilken blir sterkt rød om høsten. Det samme gjør av og til bladene eller deres ytterste fliker.

Stankstorkenebb trenger lite lys, den trives i skoger, hekker, kratt, murer, i fjell og delvis inne i fjellhuler. Den går opp til ca. 850 meter over havet i fjellet, og finnes langs hele kysten opp til Troms.

Tranehals (Erodium cicutarium) likner på stankstorkenebb. Hovedforskjellen er at tranehals har dobbeltfinnede blader, litt mer hår på stilken, samt en frukt om høsten som er 4 cm lang og formet som et enda lengre "tranenebb" enn på stankstorkenebb. En annen forskjell kan ofte være at stankstorkenebb har tydelig oransje støvbærere, og noe dypere blomstertrakt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]