Stankstorkenebb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stankstorkenebb
stankstorknebb (Geranium robertianum)
Nomenklatur
Geranium robertianum
L.
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenStorkenebbordenen
FamilieStorkenebbfamilien
SlektStorkenebbslekta
Økologi
Habitat: skog, skygge, fjell, huler

Stankstorkenebb eller urakatt (Geranium robertianum) er en flerårig plante av storkenebbslekta i storkenebbfamilien. Den kan bli 10-25 cm høy, med små, rosarøde blomster og sterkt flikete blader. Navnet hentyder til den ubehagelige lukten som planten avgir.

Det latinske artsnavnet, robertianum, kan henspille på den hellige St Robertus[trenger referanse].

Blomstene har fem kronblad og kjennes lett på de tre, hvite langsgående strekene i lengderetningen på hvert kronblad. Blomstene er ikke så åpne med sprikende kronblader som mange av de større storkenebbartene og stankstorkenebb bedriver nok mer sjølpollinering enn de større storkenebbartene.

Frukten hos stankstorkenebb ser ut som det tradisjonelle "storkenebbet" som alle storkenebbarter har, men stankstorkenebb har ikke aktiv utkastelse av frøene slik som f.eks. skogstorkenebb. Blomsterstilken blir sterkt rød om høsten. Det samme gjør av og til bladene eller deres ytterste fliker.

Stankstorkenebb trenger lite lys, den trives i skoger, hekker, kratt, murer, i fjell og delvis inne i fjellhuler. Den går opp til ca. 850 meter over havet i fjellet, og finnes langs hele kysten opp til Troms.

Tranehals (Erodium cicutarium) likner på stankstorkenebb. Hovedforskjellen er at tranehals har dobbeltfinnede blader, litt mer hår på stilken, samt en frukt om høsten som er 4 cm lang og formet som et enda lengre "tranenebb" enn på stankstorkenebb. En annen forskjell kan ofte være at stankstorkenebb har tydelig oransje støvbærere, og noe dypere blomstertrakt.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]