Stor kongledvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stor kongledvergmåler
Stor kongledvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia abietaria
Goeze, 1781
Norsk(e) navn: stor kongledvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: barskog
Utbredelse: Palearktis

Stor kongledvergmåler (Eupithecia abietaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 23 mm), slank, gråbrun måler. Den er en av de største av dvergmålerne (Eupithecia spp.) og er også mer kontrastrikt tegnet enn de fleste andre artene i denne slekten. Forvingen er lyst brun, ved roten vanligvis med et halvsirkelformet, perlekjede-aktig brunt tverrbånd. Litt innenfor midten av vingen er det en ganske stor, oval til rund, svart flekk. Midt i vingen er det et jevnbredt, kurvet, svartkantet tverrbånd, selve båndet er vanligvis litt blekere enn resten av vingen. Dette båndet er kantet med doble, hvite striper både på inner- og yttersiden, og fortsetter på bakvingen. Vingens ytre del er lysbrun med en hvit siksak-tverrstripe. Bakvingen er farget omtrent som forvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i barskog. Larven utvikler seg i umodne (grønne) kongler av gran, edelgran og furu. Den oppholder seg inne i konglen men røper seg ved silketråder på overflaten og ved at ekskrementer (frass) drysser ut. De voksne målerne flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og i Sibir. I Norge er den funnet nord til det sørlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]