Stollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stollen

Stollen, eller Christstollen, er en tysk hvetekake med tørkede frukter, som tradisjonelt bakes til jul.[1] Navnet «Christstollen» henspiller på at hvetekaken eller fruktbrødet ofte pyntes med melis eller melisglasur. Den hvite kaken kan derfor visuelt minne om et lite barn svøpt i hvitt klede, slik. Juleevangeliet forteller at det nyfødte Jesusbarnet – Kristus – ble svøpt og lagt i en krybbe.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hvetedeigen til en stollen er en tung deig; til 10 kg hvetemel brukes minst 3 kg smør eller margarin og 6 kg marsipan, rosin, mandel, kandiserte pomeransskall og annen tørket frukt. Kaken formes til en pølse og stekes på brett i stekeovn. Når den er ferdigstekt og avkjølt, dekkes den vanligvis med melis som glasur eller melisdryss.

En variant av stollen er en klassisk julekake fylt med tørket frukt og sprit. Ingrediensene i denne varianten omfatter gjerne rosiner, store mengder tørket frukt, valnøtter, whisky eller konjakk, kanel, ingefær og kryddernellik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lotta Brinck, Lisa Örtengren (1997). «Jul igjen. Pynt, gåver, julebakst, mat.». www.nb.no (norsk). s. 36–37. Besøkt 2. desember 2018.