Stollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stollen
Stollen-Dresdner Christstollen.jpg
Opprinnelse TysklandRediger på Wikidata
Hovedingredienser Candied fruitRediger på Wikidata
Serveres som DessertRediger på Wikidata

Stollen.

Stollen, eller Christstollen, er en tysk hvetekake med tørkede frukter, som tradisjonelt bakes til jul.[1] Navnet «Christstollen» henspiller på at hvetekaken eller fruktbrødet ofte pyntes med melis eller melisglasur. Den hvite kaken kan derfor visuelt minne om et lite barn svøpt i hvitt klede, slik. Juleevangeliet forteller at det nyfødte Jesusbarnet – Kristus – ble svøpt og lagt i en krybbe.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hvetedeigen til en stollen er en tung deig; til 10 kg hvetemel brukes minst 3 kg smør eller margarin og 6 kg marsipan, rosin, mandel, kandiserte pomeransskall og annen tørket frukt. Kaken formes til en pølse og stekes på brett i stekeovn. Når den er ferdigstekt og avkjølt, dekkes den vanligvis med melis som glasur eller melisdryss.

En variant av stollen er en klassisk julekake fylt med tørket frukt og sprit. Ingrediensene i denne varianten omfatter gjerne rosiner, store mengder tørket frukt, valnøtter, whisky eller konjakk, kanel, ingefær og kryddernellik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lotta Brinck, Lisa Örtengren (1997). «Jul igjen. Pynt, gåver, julebakst, mat.». www.nb.no (norsk). s. 36–37. Besøkt 2. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]