Stilfspasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stilfspasset
Nordøstoppfarten
Andre navnStilfser Joch (tysk), Passo dello Stelvio (italiensk)
Høyde2 757 moh.
Geografi
LandItalias flagg Italia
FjellOrtler-Alpene
 
Fra nordøst
Fra sydvest
Provins/provins
Sted
Beskaffenhet
Utbygningvei
Stigning
15 %
12 %
Åpnet1826
Vinterstengtoktober–mai
Posisjon
Kart
Stilfspasset
46°31′42″N 10°27′12″Ø

Stilfs- eller Stelviopasset er et fjellpass i Ortlermassivet i Nord-Italia. Det er med 2757 meter over havet Alpenes tredjehøyeste veipass (etter Col de la Bonette og Col de l'Iseran, begge i Frankrike). Passet forbinder Vinschgau i Syd-Tirol med Bormio i Lombardia.

Veien over Stilfserpasset ble bygget mellom 1820 og 1826. Lombardia var i Wienerkongressen 1814 blitt tilstått Østerrike-Ungarn, som dermed trengte en rask veiforbindelse til området. Fremdeles består den bratte østoppfarten av de samme 48 nummererte serpentinene som i 1826. Vestoppfarten tar opp veien fra Umbrailpasset bare 2 km fra passhøyden.

Rett nord for Stilfserpasset ligger «trespråktoppen» (Dreisprachenspitze), der utbredelsesområdene til tre språk møtes: retoromansk i nord, italiensk i sydvest og tysk i sydøst. Mellom 1861 (Italias samling) og 1919 (Saint-Germain-traktaten) møttes her også grensene mellom de tre landene Sveits, Italia og Østerrike-Ungarn. Etter at Syd-Tirol kom til Italia, møtes «bare» de tre regionene Graubünden, Lombardia og Syd-Tirol.

Passet er oppkalt etter landsbyen Stilfs, som ligger nordøst for passet. SUVen Alfa Romeo Stelvio fra 2017 er oppkalt etter passet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]