Stilfspasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stilfspasset
Stelvio.jpg
Nordøstoppfarten
Andre navnStilfser Joch (tysk), Passo dello Stelvio (italiensk)
Høyde2757 moh.
Geografi
FjellOrtlermassivet
LandItalia Italia
 
Fra nordøst
Fra sydvest
Provins/region
Syd-Tirol
Sondrio
Sted
Prad
Bormio
Beskaffenhet
Utbygningvei
Stigning
15 %
12 %
Åpnet1826
Vinterstengtoktober–mai
Beliggenhet

Stilfs- eller Stelviopasset er et fjellpass i Ortlermassivet i Nord-Italia. Det er med 2757 meter over havet Alpenes tredjehøyeste veipass (etter Col de la Bonette og Col de l'Iseran, begge i Frankrike). Passet forbinder Vinschgau i Syd-Tirol med Bormio i Lombardia.

Veien over Stilfserpasset ble bygget mellom 1820 og 1826. Lombardia var i Wienerkongressen 1814 blitt tilstått Østerrike-Ungarn, som dermed trengte en rask veiforbindelse til området. Fremdeles består den bratte østoppfarten av de samme 48 nummererte serpentinene som i 1826. Vestoppfarten tar opp veien fra Umbrailpasset bare 2 km fra passhøyden.

Rett nord for Stilfserpasset ligger «trespråktoppen» (Dreisprachenspitze), der utbredelsesområdene til tre språk møtes: retoromansk i nord, italiensk i sydvest og tysk i sydøst. Mellom 1861 (Italias samling) og 1919 (Saint-Germain-traktaten) møttes her også grensene mellom de tre landene Sveits, Italia og Østerrike-Ungarn. Etter at Syd-Tirol kom til Italia, møtes «bare» de tre regionene Graubünden, Lombardia og Syd-Tirol.

Passet er oppkalt etter landsbyen Stilfs, som ligger nordøst for passet. SUVen Alfa Romeo Stelvio fra 2017 er oppkalt etter passet.

Se også[rediger | rediger kilde]