Stigmella trimaculella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stigmella trimaculella
larvens mine
Nomenklatur
Stigmella trimaculella[1]
Haworth, 1828
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieDvergmøll
SlektStigmella
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: poppelalleer, parker og andre steder der det er plantet poppel
Utbredelse: Europa

Stigmella trimaculella er en sommerfugl som tilhører familien dvergmøll (Nepticulidae). Den har larver som minerer i bladene på poppel-arter. Den er funnet på noen få lokaliteter i det sørligste Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 5–6 millimeter), brokete møll. Denne kontrastrikt fargede arten er en av relativt få dvergmøll som lar seg bestemme bare ut frå ytre utseende. Hodet er kledt med gulbrune eller lysbrune, hårlignende skjell, det forstørrede, første antenneleddet, kragen og "skuldrene" er hvite. Forkroppen og forvingens bunnfarge er mørkebrune. Bakkroppen og bakbeina hos hannen er oransjerøde, hos hunnen gråbrune. Forvingen har varierende, hvite tegninger som typisk består av en hvit flekk ved roten og hvite flekker ved for- og bakkanten litt utenfor midten av vingen – hos noen individer er de tre hvite flekkene vokst sammen. Larven er lyst grønngul.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike poppel-arter (Populus spp.), der den gnager en mine i bladet. Arten har to generasjoner hvert år, de voksne flyr i juni og august. Arten finnes i alleer, parker og andre steder der poppel-arter er plantet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det nordlige og østlige Europa østover til området ved Volga. I Norge er den bare funnet i Østfold og Vest-Agder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. februar 2022. Besøkt 24. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av Stigmella trimaculella som NT→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 179-180. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Stigmella trimaculella på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]