Drakensteinfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Drakenstein»)
Jonkershoek Valley og Groot Drakenstein-fjellene sett fra Stellenbosch. Victoria Peak (1 590 moh) er den snødekte delen midt i bakgrunnen.

Drakensteinfjellene er en fjellkjede som ligger i provinsen Western Cape i Sør-Afrika. Den utgjør en del av Cape Fold Belt. Fjellkjeden er oppkalt etter H. A. van Reede tot Drakenstein som besøkte Cape som høykommissær i 1685.[1] Drakenstein (nyere skrivemåte ofte Drakestein) var navnet på hans eiendom i Nederland. Drakensteinfjellene består av to separate fjellkjeder, Klein Drakenstein-fjellene og Groot Drakenstein-fjellene. Den førstnevnte ligger like øst for Paarl, som forbindes med Huguenottunnelen på riksvei N1 og Du Toitskloof Pass (820 m) som hovedvei R101. Den sistnevnte fjellkjeden er mye høyere og ligger sør for Franschhoek og Stellenbosch, med Victoria Peak (1 590 moh) som det høyeste fjellet. Fjellet har ingen fjelloverganger, men det har Hottentots-Holland naturreservat og innehar også tittelen som det våteste stedet i Sør-Afrika. Det regner spesielt mye i de øvre delene av Jonkershoek Valley, faktisk kommer den årlige nedbørsmengden over 2 000 mm (nøyaktige målinger mangler).

Det meste av vegetasjonen er biomer fra Cape floraregion, og den primære bergarten er Table Mountain sandstein som tilhører Cape Supergroup. Regionen faller innenfor sonen for middelhavsklima. Området har kjølige og milde vintre med snø i større høyder, og varme og tørre somre.

Den 13. januar 2004 døde Arne Næss jr. da han forulykket under en fjellklatring i Groot Drakenstein-fjellene i nærheten av byen Franschoek, omtrent 80 km fra byen Cape Town.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ EJ Verwey: New Dictionary of South African Biography, bind 1, 1995, s. 831.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]