Hopp til innhold

Stazione Termini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stazione Termini
LandItalias flagg Italia
Oppkalt etterDiokletians termer
Høyde o.h.59 meter
Åpnet1863
Kart
Stazione Termini
41°54′02″N 12°30′06″Ø

Hovedfasaden, februar 2017.
En sideinngang til Roma Termini ved nattetid.

Stazione Termini er hovedbanegården i Roma. Navnet er fra latinsk thermae som brukes om de gamle romerbad, på grunn av Diokletians termer som den første stasjonen ble bygd tett inntil.

Jernbanestasjonen har regelmessige togforbindelser til alle større italienske byer samt daglige internasjonale avganger til München i Tyskland og Wien i Østerrike. Med 33 perronger og over 150 millioner passasjerer hvert år[1] er Roma Termini den nest største banegård i Europa, etter Gare du Nord i Paris.

Den eldste Stazione Termini nær Diokletians termer ble bygd i 1862 og ble revet på 1930-tallet for å gi rom for en vidstrakt åpen plass, som av det fascistiske styre var ment å bli paradeplass. Den har i stedet blitt et sentrum for byens busstrafikk. En ny stasjonsbygning ble påbegynt litt sønnenfor Piazzale dei Cinquecento i 1938 etter Angiolo Mazzonis tegninger, men arbeidet ble avbrutt under andre verdenskrig og den store jernbanehallen ble fullført først i 1950.

Mens arkader av travertin utmerker de eldre sidepartiene, dominerer glassfasader innggngshallen. Takets kurve tar opp formen på den rest av den republikanske bysmuren, Serviusmuren, som gjenstår ved den ene kortsiden.

Siden 23. desember 2006 er den dedisert til pave Johannes Paul II.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Roma Termini». Arkivert fra originalen 26. juni 2014. Besøkt 15. februar 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]