London Zoo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
London Zoo i fugleperspektiv, ca. 1828)
Verdens eneste bilde av en levende quagga, tatt i London Zoo i 1870.

ZSL London Zoo er en zoologisk hage som ligger i Regent's Park i London. Den åpnet 27. april 1828, som verdens første vitenskapelige dyrehage. Grunnleggeren var Sir Stamford Raffles, som også grunnla byen Singapore. London Zoo eies og driftes av Zoological Society of London. Opprinnelig var den zoologiske samlingen tenkt brukt for vitenskapelige formål, og opprinnelig inkluderte samlingen av dyr arabisk oryx, orangutang, stor kudu og den nå utdødde hesteslektningen quagga.

Bilde fra reptilsamlingen i London Zoo.

Dyreparken ble åpnet for publikum i 1847. En ung vitenskapsmann som tilbrakte mye tid der, var Charles Darwin. Han fikk trolig inspirasjon til enkelte av sine teorier fra sine mange studier i primat-avdelingen. I 1902 foreslo Sir Peter Chalmers Mitchell at dyrene kunne flyttes ut i bur og ikke trengte å stå inne, etter inspirasjon av Hamburg Zoo. Mitchell grunnla også Whipsnade Wild Animal Park i 1931, hvor alle dyrene gikk ute. Den er i dag synonym med ZSL Whipsnade Zoo og eies av samme organisasjon.

I dag rommer London Zoo en samling på 16 000 individer av i alt 755 ulike arter, som er den bredeste artssamlingen i Storbritannia. Av artene er 77 pattedyr, 77 reptiler, 23 amfibier, 113 fugler, og resten fisk og bløtdyr. Dyrehagen har egen reptilavdeling, akvarium, troparium, sommerfugl-bygning, pingvin-basseng, aviarium, insektarium, afrikansk avdeling med sebra og sjiraff, samt sjeldne dyr som gorilla, okapi, tiger, komodovaran og en rekke sjeldne tropiske fisker. Akvariet er det eldste i verden, og blant de ledende akvarier for tropisk fisk. Store dyr som elefant, neshorn, osv har blitt flyttet til en mer romslig dyrehage i BedfordshireWhipsnade Zoo – som også drives av ZSL.

1980-tallet opplevde dyrehagen dårligere tider på grunn av publikumssvikt, samt kritikk av den beskjedne plassen dyrene har. Kritikken har blitt besvart ved å konvertere bur til åpnere innhegninger med bedre plass for dyrene. Dyrehagen deltar i en rekke konserveringsprogrammer, og har inntatt en viktig rolle innen arbeidet med truede dyrearter. London Zoo deltar i avlsprogram for mer enn 130 arter.

I parken står en statue av Guy the Gorilla. I reptilhuset (The Reptile House) har de filmet en scene i filmen Harry Potter og de vises stein.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]