Bengkulu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bengkulu
Bengkulu

Flagg

Våpen

Kart over Bengkulu

Land Indonesia Indonesia
Øy Sumatra
Status Provins
Adm. senter Bengkulu Kota
Guvernør Plt. Ust. Junaidi Hamzah
Tidssone UTC+7
Areal 21 168 km²
Befolkning 1 713 393 (2010)
Etniske grupper Javanesere (22,3%)
Rejang (21,4%)
Serawai (17,9%),
Religion Muslimer, kristne, animister
Språk Bengkulu (regionalt)
Indonesisk (nasjonalt)

Bengkulu (engelsk: Bencoolen, nederlandsk: Bengkoeloe) er en av Indonesias provinser. Den er på sørøstkysten av øya Sumatra, og grenser til provinsene Vest-Sumatra, Jambi, Sør-Sumatra og Lampung. Hovedstaden og største by heter også Bengkulu. Den var tidligere en britisk garnisonsby kalt Bencoolen på engelsk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det britiske Ostindiakompaniet gjorde i 1685 Bengkulu/Bencoolen til et viktig handels- og utskipningssted for pepperhandelen. I 1714 bygde britene Fort Marlborough i byen; det står der fremdeles. Denne handelsposten ble aldri den suksess britene hadde ønsket seg; europeerne syntes det var et utrivelig sted som man helst ikke ville komme til – man ønsket slett ikke å "dra dit pepperen gror". Men det var heller ikke nok pepperproduksjon i området til at handelsstedet var særlig rentabelt. Til tross for disse vanskelighetene holdt britene ut, og holdt på byen og området i 150 år. Så, ved den anglo-hollandske traktat av 1824 avgav de stedet til Nederland og det gikk over til å bli en del av Nederlandsk Ostindia. Britene konsentrerte sine regionale handelsinteresser om Malacca istedet.[1] Som resten av dagens Indonesia forble nederlenderne koloniherrer frem til avkoloniseringen etter annen verdenskrig, bare avbrutt av noen års japansk styre.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I dag er kullgruvene en av de viktigste inntektskildene i Bengkulu; kullet skipes til industribyer lenger nord på Sumatra og eksporteres til Malaysia og andre land i Sør-Asia. Fiske, særlig av makrell og tunfisk, er også en viktig næringsvei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roberts, Edmund (1837). Embassy to the Eastern Courts of Cochin-China, Siam, and Muscat. New York: Harper & Brothers. s. 34. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Tsunami-varsel i Indonesia – relatert nyhetssak