Bengkulu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bengkulu
Tes Lake Lebong Regency, Bengkulu.jpg

Flagg

Våpen

Kart over Bengkulu

LandIndonesia Indonesia
ØySumatra
StatusProvins
Grunnlagt18. november 1968
Adm. senterBengkulu
TidssoneUTC+7
Postnummer38113–39374
Areal19 789 km²
Befolkning1 715 518 (15. mai 2010[1])
Bef.tetthet86,69 innb./km²
Etniske grupperJavanesere (22,3 %)
Rejang (21,4 %)
Serawai (17,9 %)
ReligionMuslimer, kristne, animister
SpråkBengkulu (regionalt)
Indonesisk (nasjonalt)
Høyde over havet100 meter
NettsideNettside
Politikk
GuvernørDr. H. Ridwan Mukti, M.H

Bengkulu
3°48′S 102°15′Ø

Bengkulu (engelsk: Bencoolen, nederlandsk: Bengkoeloe) er en av Indonesias provinser. Den er på sørøstkysten av øya Sumatra, og grenser til provinsene Vest-Sumatra, Jambi, Sør-Sumatra og Lampung. Hovedstaden og største by heter også Bengkulu. Den var tidligere en britisk garnisonsby kalt Bencoolen på engelsk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det britiske ostindiske kompaniet gjorde i 1685 Bengkulu/Bencoolen til et viktig handels- og utskipningssted for pepperhandelen. I 1714 bygde britene Fort Marlborough i byen; det står der fremdeles. Denne handelsposten ble aldri den suksess britene hadde ønsket seg; europeerne syntes det var et utrivelig sted som man helst ikke ville komme til – man ønsket slett ikke å «dra dit pepperen gror». Men det var heller ikke nok pepperproduksjon i området til at handelsstedet var særlig rentabelt. Til tross for disse vanskelighetene holdt britene ut, og holdt på byen og området i 150 år. Så, ved den anglo-hollandske traktat av 1824 avgav de stedet til Nederland, og det gikk over til å bli en del av Nederlandsk Ostindia. Britene konsentrerte sine regionale handelsinteresser om Malakka i stedet.[2] Som resten av dagens Indonesia forble nederlenderne koloniherrer frem til avkoloniseringen etter annen verdenskrig, bare avbrutt av noen års japansk styre.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I dag er kullgruvene en av de viktigste inntektskildene i Bengkulu; kullet skipes til industribyer lenger nord på Sumatra og eksporteres til Malaysia og andre land i Sør-Asia. Fiske, særlig av makrell og tunfisk, er også en viktig næringsvei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Provinces of Indonesia Statoids.com
  2. ^ Roberts, Edmund (1837). Embassy to the Eastern Courts of Cochin-China, Siam, and Muscat. New York: Harper & Brothers. s. 34. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]