Tom Jenkinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Squarepusher»)
Thomas Jenkinson
FødtThomas Russell Jenkinson
17. jan. 1975[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Chelmsford
BeskjeftigelseJazzmusiker, trommeslager, musiker, plateartist, gitarist Rediger på Wikidata
Utdannet vedChelsea College of Art and Design
King Edward VI Grammar School, Chelmsford
SøskenCeephax Acid Crew
NasjonalitetStorbritannia[2]
Medlem avShobaleader One
Musikalsk karriere
PseudonymSquarepusher, Chaos A.D.
KallenavnChaos A.D.
The Duke of Harringay
Squarepusher
Tom Jenkinson
SjangerIDM, drum and bass, Acid, musique concrète
InstrumentSynthesizere, datamaskin, bassgitar
Aktive år1994-
PlateselskapRephlex, Nothing, Warp
IMDbIMDb

Tom Jenkinson kjent som Squarepusher (født 17. januar 1975) er en britisk musiker innen elektronisk musikk, spesielt innen drum and bass og acid med en markant jazzinnflytelse.

Han er nær venn med Richard D. James og Luke Vibert, og hans bror Andy Jenkinson produserer musikk under navnet Ceephax Acid Crew, ofte forkortet ned til bare Ceephax.

Biografi[rediger | rediger kilde]

19751990[rediger | rediger kilde]

Tom Jenkinson ble født 17. januar 1975 i Chelmsford, Essex. Sin skolegang og utdannelse fikk han på katedralskolen i Chelmsford, hvor han først fattet interesse for orgelmusikk. I 1985, da han var 10 år kjøpte han sin første kassegitar, og året etter sin første bassgitar. Senere gikk han videre på King Edward VI Grammar School hvor han dannet sitt første band Sub Zero med jevnaldrende elever. I 1987 spilte Sub Zero sin første konsert i byens guttespeiderlokaler. Bandet kunne bare fem låter, og Tom måtte utvide konserten med en Cliff Burtoninspirert bassolo, noe som førte til at hans bukser falt av siden han ikke hadde belte på.[3] I 1987 laget Jenkinson hva han regner som sin første låt, en duett bestående av en basslinje og hvit støy laget på hans Commodore VIC-20, og senere flere innspillinger med samme utstyr. Egenkomponerte og covrede, inspirert av melodiske bassgitarinstrumentalister som John Paul Jones, Chris Squire, Geddy Lee, Flea og andre.

19901994[rediger | rediger kilde]

I 1990 fikk Tom Jenkinson låne en firespors opptaksmaskin, en elektrisk gitar og en Roland TR-505 trommemaskin, som han laget en rekke låter med. Med dette materialet fikk han en viss oppmerksomhet fra folk interessert i kontemporærmusikk i nærmiljøet. Alle låtene var i utgangspunktet variasjoner over sporet The Fish av det progressive rockebandet Yes. På første halvdel av 90-tallet hadde også Jenkinson jevnlig konserter med diverse band og orkestre innenfor sjangrene Rock, jazz og funk. I dette tidsrommet dreide også Jenkinsons musikalske interesser mer mot House, Dance, Detroit Techno og Acid. Han begynte å vanke, og spille selv på raveklubber i London med blant annet DJ Hardy Finn. I 1992, under en konsert stilte Jenkinson opp med sin bassgitar og improviserte til DJ Hardy Finns oppkuttede rytmer. Det var etter dette øyeblikket han først så retningen hans musikalske produksjon skulle ta veien, og han begynte å sortere ut utstyret han ville trenge til dette; en Roland SH-101 synthesizer, en Roland TR-707 trommemaskin, en Boss DR-660 trommemaskin, diverse effektpedaler og etter hvert også en Roland TB-303. Da Jenkinson var 18 år, i 1993 begynte han på et studium innen kunst, først ved Braintree College i Essex før han flyttet over til et mer variert mediestudium ved Chelsea College of Art. Samtidig spilte han flere og større konserter, og hans omdømme vokste raskt.

1994 - nåtid[rediger | rediger kilde]

Tom Jenkinsons voksende status i Englands musikkmiljø skapte snart interesse for utgivelser av hans musikk, og i 1994 gav han ut en 12" med navnet Crot EP på plateselskapet Rumble Tum Jum. Samme år ble en ny 12" sluppet. Den fikk navnet Stereotype EP, og ble gitt ut på plateselskapet Nothings Clear. Det neste året fulgte flere mindre utgivelser på plateselskaper som Spymania og Worm Interface.
Jenkinsons første fulle album, Feed Me Weird Things ble gitt ut 3. juni 1996Rephlex Records, plateselskapet til Richard D. James, bedre kjent som Aphex Twin. James skrev også en tekst på baksiden av albumets omslag hvor han forteller om en hendelse på en pub i London hvort han ved en tilfeldighet så Tom Jenkinson spille, og på denne måten oppdaget ham.
Jenkinsons første utgivelse på Warp Records var EP-en Squarepusher Plays..., som ble sluppet senere i 1996. Warp Records har siden den gang vært Tom Jenkinsons mest sentrale kanal for utgivelser, og de aller fleste av hans fulle album er gitt ut her.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Før 2000 brukte Tom Jenkinson en Boss DR-660 trommemaskin for å sette sammen låter, en maskin som i utgangspunktet ikke var laget til dette. Senere har han brukt en datamaskin med Reaktor og en Eventide Orville for å gjøre det samme. Av annet elektronisk utstyr bruker han King Tubbyaktig romklang, Akaisamplere (S950 tidlig i karrieren og S6000 senere), en Roland SH-101 synthesizer, en Roland TB-303 synthesizer og en analog båndopptaker.

Ifølge Jenkinsons offisielle hjemmeside er dette hans nåværende utstyrsliste:

Han har i tillegg spilt på Fender-, Ernie Ball- og Warwickbassgitarer

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Tom Jenkinson har svært mange utgivelser. For en nesten fullstendig liste se her.

Album[rediger | rediger kilde]


Jenkinson har i tillegg deltatt på tre samlealbum, gitt ut tre remixer og minst 23 EP-er, singler og promos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, oppført som Squarepusher, Discogs artist-ID 269, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ besøkt 1. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.squarepusher.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]