Roland TB-303

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roland TB-303

Roland TB-303 er en synthesizer fra Roland Corporation med innebygd sequencer, og har spilt en stor rolle i moderne elektronisk musikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

TB-303 (av transistor og bass) ble produsert fra 1982 til 1984, og ble markedsført som et bass-akkompagnement til gitar-øving, ment å brukes sammen med trommemaskinen TR-606 for en billig erstatning for en bassist og trommeslager. Maskinens dårlige etterligning av bassgitar gjorde at synthen for Rolands vedkommende var en flopp, og produksjonen stoppet etter bare 18 måneder.

På midten av 80-tallet begynte DJer og elektroniske musikere å bruke 303en for å lage basslinjer til den nyutviklede housemusikken. Duoen Phuture er en av flere som hevder å være de første til å bruke synthen i house-musikk.[1] Bruk av TB-303 kan også finnes i tidlige electro-utgivelser, inkludert artister som Ice T og Newcleus.

TB-303 har senere blitt et av de viktigste elementene i acid house.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Roland TB-303 er en monofonisk analog programmerbar synthesizer, med én oscillator, som kan veksles mellom sagtannbølge og firkantbølge.

TB-303en må programmeres i et mønster (pattern), og disse mønsterne kan lenkes sammen til en sang. Det finnes flere effektknapper, bl.a justering av portamento og decay (den tiden det tar fra en tone blir spilt til den opphører).

Etterligninger[rediger | rediger kilde]

Etterspørselen etter TB-303er tok av med dance-musikkens popularitet på 90-tallet. En rekke etterlikninger kom på markedet. Først ut var Novation med sitt Bass Station keyboard i 1993. Flere etterlikninger fulgte, som Future Retros 777, Syntecnos TeeBee, Doepfers MS-404 og MAMs Freebass FB-383.

Roland selv prøvde seg med en TB-303-kloning i 1996, men deres MC-303 Groovebox hadde lite å gjøre med TB-303en og denne ble aldri populær.

Svenske Propellerhead Softwares ReBirth fra 1996 ble et populært program for musikere som på en rimelig måte ønsket å benytte seg av TB-303, TR-808 og senere også TR-909s lyder. ReBirth er nå tilgjengelig for gratis nedlasting.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]