Springfield Armory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ikke forveksles med Springfield Armory Inc som er en våpenprodusent stiftet i 1974, som ikke er relatert med våpenarsenalet «Springfield Armory»
Det gamle arsenalet

Springfield Armory (SA) var nasjonalt våpenarsenal i USA ifra 1794 til 1968, som er blitt omgjort til et museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Springfield Armory var nasjonalt våpenarsenal og hovedsete for produksjon av militære skytevåpen i USA, opprettet i 1794. Mange viktige teknologiske patenter ble utviklet der (bla.a. Springfield riflen). George Washington beordret opprettelsen av SA. Selv om byen Springfield i Massachusetts var en liten ubetydelig by, så var den helt klart strategisk plassert. Den var nær store hovedveier og Connecticut elven, og langt nok unna for å bli angrepet av fienden. Plassen hadde vært treningsområde for militære siden 1600-tallet. I 1777 ble «The Arsenal at Springfield» opprettet og produksjon av ammunisjon og våpenkjerrer for den amerikanske revolusjon

Under revolusjonen ble det lagret musketter, kanoner og andre våpen på arsenalet. Det ble bygget brakker, verksteder og lagerhus, men ingen våpen ble produsert. Etter krigen ble arsenalet fortsatt brukt som lager av våpen for fremtidig bruk. I 1891 fikk arsenalet en ny funksjon, det ble hovedlaboratoriet til hæren for utvikling og testing av nye skytevåpen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I 1794 bestemte den nye føderale regjeringen at USA skulle produsere sine egne musketter slik at de ikke var avhengige av våpen ifra utlandet. President Washington bestemte at ett av de to nye stedene for våpenproduksjon skulle være Springfield Armory (den andre ble Harpers Ferry). Produksjonen begynte i 1795 da 220 flintlås musketter ble laget. SA ble raskt et senter for utvikling av nye våpen. Ved ødeleggelsen av Harpers Ferry under den amerikanske borgerkrig, ble SA den eneste føderale våpenprodusenten helt frem til det 20. århundre. I starten av den første verdenskrig, var omtrent 843,239 Springfield M1903 rifler produsert, noen som var for lite for å kunne utstyre hæren for en så stor krig som dette. I løpet av krigen ble det produsert over 265,620 nye M1903 rifler. I tillegg fikk Krigsdepartementet kontrakt på produksjon av Lee-Enfield M1917 riflen.

Springfield M1903 riflen[rediger | rediger kilde]

Under den spansk-amerikanske krig ble det tydelig at den spanske Mauser M1893 var overlegen til riflene USA benyttet. 15. august 1900 avsluttet SA en eksperimentell rifle som de mente kunne bli en bedre rifle en de eksisterende Krag-Jørgensen. Riflen ble godkjent for produksjon i 1903 og fikk kallenavnet «The Springfield '03».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]