Hopp til innhold

Spolebuskfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spolebuskfamilien
Celastrus scandens
Nomenklatur
Celastraceae
R.Br.
Populærnavn
spolebuskfamilien,
frøbuskfamilien
Hører til
Celastrales,
egentlige tofrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: ca. 1400
Habitat: varierende
Utbredelse: Arktis, tempererte og tropiske strøk over hele verden
Inndelt i

Se teksten

Spolebuskfamilien (Celastraceae) er en plantefamilie i gruppen Rosidae. Gruppen omfatter busker, trær og klatreplanter. I APG III-systemet er den tidligere jåblomfamilien (Parnassiaceae), som bare omfattet urter, slått sammen med Celastraceae. Artene i den gamle jåblomfamilien vokser i arktiske og tempererte strøk på den nordlige halvkule, samt i et lite område i Sør-Amerika, mens de andre vokser i tempererte og tropiske strøk over hele verden.

I Europa finnes jåblom, fire arter i spolebuskslekta (Euonymus) og i Sør-Spania har den varmekrevende Gymnosporia senegalensis en nordlig utpost. De afrikanske Kanariøyene har to endemiske arter, Gymnosporia cassinoides og Gymnosporia cryptopetala. I Norge vokser bare jåblom naturlig, men spolebusk (Euonymus europaeus) er naturalisert på Østlandet.

Spolebuskfamilien regnes til ordenen Celastrales. Botanikerne har ulike oppfatninger om hvordan denne ordenen skal deles opp, noe som får konsekvenser for omfanget av spolebuskfamilien. I APG III-systemet omfatter Celastraceae hele Celastrales unntatt de to tropiske trærne i familien Lepidobotryaceae.

Utvalgte slekter[rediger | rediger kilde]

APWebsite anerkjenner 94 slekter i familien.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]