Hopp til innhold

Jåblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jåblom
Nomenklatur
Parnassia palustris
L.
Populærnavn
jåblom
Hører til
jåblomslekta,
spolebuskfamilien,
Celastrales
Økologi
Habitat: fuktige steder
Utbredelse:

Jåblom (Parnassia palustris) er en plante i spolebuskfamilien. Den har tidligere blitt regnet til sildrefamilien eller en egen jåblomfamilie.

Den er en flerårig, lav urt. Stengelen blir 10–20 cm høy og har ett stengelblad. Ved basis er det en bladrosett. Blomstringstiden er juli–september. En enkelt blomst sitter i enden av stengelen; den er skålformet med fem hvite kronblad, som har gjennomskinnelige nerver. Den vokser på fuktige, kalkholdige steder som myr, strandeng, fjellhei og våt slåtte- eller beitemark. Arten er utbredt i tempererte og arktiske strøk på hele den nordlige halvkule sørover til Atlasfjellene, Himalaya og fjellene i vestlige USA. I Norge er den vanlig i hele landet opp til 1700 moh i Sør-Norge.

Jåblom er ganske variabel og har tidligere blitt delt i tre underarter. Panarctic Flora mener at det er to underarter, subsp. palustris i Europa og det meste av Asia og subsp. neogaea i Nordøst-Asia og Nord-Amerika. Antall kromosomer (ploiditeten) varierer, men har ingen direkte sammenheng med underarten.

I Nord-Europa er det tre grupper hvis en ser samlet på morfologi og cytologi.

  • store planter med store blomster, diploid kromosomtall: tempererte strøk, nordover til Danmark, Sør-Sverige og det sørøstlige Norge
  • store planter med store blomster, tetraploid kromosomtall: hele området, inkludert Arktis
  • små planter med små blomster, tetraploid kromosomtall: fjellstrøk og i nord

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 174–175. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Parnassia palustris». Plants of the World Online. Kew Science. Besøkt 14. desember 2023. 
  • «Slåtterblomma». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 12. juli 2022. Besøkt 17. januar 2015. 
  • R. Elven m.fl. (red.) Parnassia palustris i Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF): Vascular plants. Besøkt 3. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomst