Spillutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Spillutvikling er prosessen som innebærer utvikling av videospill av en spillutvikler. Utvikleren kan være en enkelt person eller et større selskap, som for eksempelvis Blizzard Entertainment. Et budsjett for et spill kan være fra 0 kroner til 100 000 000 kroner, men som oftest koster spillene mer jo større produksjon det er. Utviklingen blir normalt støttet av en utgiver, som har ansvaret for å gi ut spillet. Funcom er Norges største spillutvikler, og eneste selskap som er anerkjent internasjonalt bortsett fra DirtyBit, som etter å ha vunnet Norwegian Game Awards nå har over 1 000 000 nedlastninger.

Prosesser[rediger | rediger kilde]

  • Spilldesign – Dette er prosessen hvor man designer bakgrunnen og reglene for spillet. Dokumentet som beskriver et spills design kalles for designdokumentet.
  • Produksjonen – Dette er den del av utviklingen hvor spillet skapes. Det innebærer at modellene designes og skaper de modeller som skal benyttes i spillet og for videospill at også programmerne skriver kildekode og lydfolkene skaper de lydeffekter og den musikk som trengs.
  • Milepæler – Disse anvendes under utviklingen som en måte å få gjort klart bestemte deler av spillet. Et eksempel kan være å ha ferdig en spillbar prototype innenfor en mengde, eksempelvis E3. De tidligste spillbare versjonene betegnes alfaversjoner.
  • Testing – Når spillet begynner å bli ferdigstilt, begynner man å teste og prøve ut spillets funksjoner mer grundig. Dette er for å finne skulte programvarefeil, «bugger», designfeil og lignende. Når testfasen begynner avsettes det tid for å kunne rette de feil som oppdages, men iblant slippes utviklerne ut en versjon som en større del av brukerne får lov til å teste ut. Disse versjonene er ofte mer utviklet enn alfaversjonen og kalles derfor betaversjonen.
  • Sluttutviklingen – Når fasen med testing og prøving er avsluttet og de fleste problemer er rettet, ferdiggjøres de siste funksjonene og spillet blir sendt av sted for å trykkes, ferdigstilles, lage reklame og sendes ut til butikkene.

Norgesmestere[rediger | rediger kilde]

Gameplay-norgesmesterskapet i januar 2012 ble vunnet av Kristoffer Jetmundsen.[1]

Spillutviklingskonkurranser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]