Spillutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spillutvikling er prosessen som innebærer utvikling av videospill av en spillutvikler. Utvikleren kan være en enkelt person eller et større selskap, som for eksempelvis Blizzard Entertainment. Et budsjett for et spill kan være fra 0 kroner til 100 000 000 kroner, men som oftest koster spillene mer jo større produksjon det er. Utviklingen blir normalt støttet av en utgiver, som har ansvaret for å gi ut spillet. Funcom er Norges største spillutvikler, og eneste selskap som er anerkjent internasjonalt bortsett fra DirtyBit, som etter å ha vunnet Norwegian Game Awards nå[når?] har over 1 000 000 nedlastninger.

Terminologi og prosjektbeskrivelse[rediger | rediger kilde]

 • Spilldesign – prosessen hvor man designer bakgrunnen og reglene for spillet.
 • Designdokument – også kalt for GDD (game design document), er dokumentet som beskriver et spills design i utdypende detalj. Regler, kontroll og mekanikk forklares her.
 • Produksjonen – den del av utviklingen hvor spillet skapes. Det innebærer at å designe modellene som skal benyttes i spillet, for videospill omfatter produksjonsstadiet også at programmererne skriver kildekode og lydfolkene skaper de lydeffekter og den musikk som trengs.
 • Milepæler – som i tradisjonelt prosjektarbeid brukes betegnelsen «milepæl» om stopp-punkter underveis i utviklingsarbeidet der man skal stoppe opp for å avklare om man har klart å utforme bestemte deler av spillet. Dette er en metodikk som skal sikre god progresjon i arbeidet. Et eksempel på en milepæl kan være at man på et gitt tidspunkt skal ha ferdig en spillbar prototype innenfor mengde, eksempelvis E3.
 • Alfaversjon – De tidligste spillbare versjonene betegnes alfaversjoner.
 • Testing – Når spillet begynner å bli ferdigstilt, begynner man å teste og prøve ut spillets funksjoner mer grundig, slik at man kan avdekke skjulte programvarefeil, «bugger», designfeil og lignende. Når testfasen begynner, avsettes det tid for å kunne rette de feil som oppdages, men iblant slipper utviklerne ut en versjon som en større del av brukerne får lov til å teste ut. Disse versjonene er ofte mer utviklet enn alfaversjonen og kalles derfor «betaversjonen».
 • Sluttutviklingen – Når fasen med testing og prøving er avsluttet og de fleste problemer er rettet, ferdigstilles de siste funksjonene, og spillet blir sendt av sted for å trykkes og ferdigstilles, det blir laget reklame, og spillene blir sendt ut til butikkene eller sluppet på nettet..

Indie-spillutvikling[rediger | rediger kilde]

Begrepet "indie" er en forkortelse for det engelske «independent», som på norsk kan oversettes med «uavhengig». «Indie-spillutvikling» er en betegnelse som brukes om spillutvikling som er utført av en utvikler uten økonomisk støtte fra en publiserer. Indie-utviklere kan arbeide individuelt eller som del av et team, og de har ofte små budsjetter til rådighet. Indie-industrien har blitt betraktelig større etter 2010[trenger referanse], noe som i stor grad skyldes at flere spillmotorer har blitt offentlig tilgjengelig for folk flest. Noen av disse motorene gjør det mulig for folk å skape videospill uten å kunne programmere; et eksempel på en slik spillmotor er Game Maker Studio

Norgesmestere[rediger | rediger kilde]

Gameplay-norgesmesterskapet i januar 2012 ble vunnet av Kristoffer Jetmundsen.[1]

Spillutviklingskonkurranser[rediger | rediger kilde]

 • Norgesmesterskap i Gameplay
 • Norwegian Game Awards[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Kristoffer (27) er norgesmester i gameplay». PressFire.no (norsk). Besøkt 20. juli 2019. 
 2. ^ «Norwegian Game Awards – Gam.Dev Comptition» (engelsk). Besøkt 20. juli 2019.