Speilsmyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Speilsmyger
speilsmyger
Nomenklatur
Heteropterus morpheus
Pallas, 1771
Populærnavn
speilsmyger
Hører til
Heteropterinae,
smygere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: Mellom-Europa, funnet noen få ganger i Danmark; ikke i Norge

Speilsmyger (Heteropterus morpheus) er en sommerfugl som tilhører familien smygere (Hesperiidae). Denne mellomeuropeiske arten finnes ikke i Norge, men er funnet noen få ganger i Danmark. Den hadde inntil nylig en isolert bestand på Jersey i Den engelske kanal, der den etter alt å dømme ble innført med høy til hester under den tyske okkupasjonen av øya under andre verdenskrig. Den er den eneste arten i slekten Heteropterus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Oversiden

En middelsstor (vingespenn 32 -38 mm) sommerfugl, ganske stor til smyger å være. Oversiden er mørkebrun med et par små, hvite flekker på forvingen, bakvingens underside er gul med store, firkantede, hvite flekker kantet med brunt. Dette skiller den fra alle andre europeiske smygere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Speilsmygeren flyr med en hoppende flukt i juni – juli. Larvene lever på forskjellig slags gress. Den er en europeisk art med en to-delt utbredelse: en vestlig del med senter i det vestlige Frankrike og en østlig del som stort sett omfatter området fra den gamle grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland østover til Russlands vestgrense og sørover til Svartehavet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]