Zitadelle Spandau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Spandau (citadell))
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°32′27,593″N 13°12′46,458″Ø

Spandau kan ha flere betydninger
Zitadelle Spandau.

Zitadelle Spandau er et citadell i den administrative bydelen Spandau i Berlin. Det ble oppført 15591594 og regnes for å være en av Europas mest betydningsfulle og best bevarte festninger fra renessansen.

Festningsanlegget er oppført på en øy nordøst for Spandauer Altstadt, hvor elvene Havel og Spree møtes. Det ble bygget for å beskytte byen Spandau, som var selvstendig helt frem til 1920. Arkitekt var italieneren Francesco Chiaramella de Gandino. Anlegget gjenspeiler datidens byggetekniske ideal – det er symmetrisk, har fire bastioner og dermed ingen blinde vinkler.

Citadellet har vært brukt til en rekke forskjellige formål, bl.a. som ammunisjonsfabrikk under tredveårskrigen og gasslaboratorium under den andre verdenskrigen. I de senere år har det fungert som museum og er en populær severdighet.

Zitadelle Spandau må ikke forveksles med Spandaufengslet som nå er revet.

Flaggermus[rediger | rediger kilde]

Citadellet er et av de viktigste vinterkvarterer for flaggermus i Europa.[1] I kjelleren til hus nr 4 finnes flere ulike arter.[2] Medarbeiderne i flaggermuskjelleren organiserer årlig en flaggermusfest og det gis også omvisninger.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]