Schloss Friedrichsfelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°30′17,118″N 13°31′25,622″Ø

Schloss Friedrichsfelde

Schloss Friedrichsfelde er et slott i tidligklassisistisk stil som ligger i Tierpark i Berlin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet ble bygget i 1695 som Schloss Rosenfelde i hollandsk landhusstil av den hollandske marinedirektøren Benjamin Raule, trolig etter planer av Johann Arnold Nering. I 1698 falt Benjamin Raule i unåde, ble fengslet og eiendommen inndratt til fordel for kronen. Det ble omdøpt til Schloss Friedrichsfelde til ære for kurfyrsten, den senere prøyssiske kongen.

I 1717 ble slottet overdratt til markgreve Albrecht Fredrik av Brandenburg-Schwedt. Slottet ble nå kraftig utvidet og fikk en balustrade i barokkstil. Etter grevens død i 1731 falt slottet i prins Ferdinand av Preussens hender. Prins Ferdinand, en bror av Fredrik den store hadde store planer med slottet, og ønsket å gjøre det like praktfullt som Schloss Rheinsberg. Imidlertid skiftet han mening, og satset isteden på Schloss Bellevue.

Senere skiftet slottet hender en rekke ganger, og ble 1785 solgt til riksgrevene av Medem. Fasaden ble da bygget om i tidligklassisistisk stil. Dagens form fikk slottet i 1800. I 1816 ble slottet kjøpt av familien von Treskow, som drev et gods i området. Det fremdeles bestående haveanlegget ble anlagt i 1821 av Peter Joseph Lenné.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

Slottet eies idag av bymuseet i Berlin. Ved siden av originale fresker i festsalen er billedkunst fra 17- og 1800-tallet utstilt på slottet, bl.a. et maleri av Karl Friedrich Schinkel, tallrike adelsportretter, samt forskjellig anvendt kunst. Det arrangeres regelmessig konserter der om vinteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]