Berliner Stadtschloss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°31′3,0000″N 13°24′10,001″Ø

Berliner Stadtschloss i det 19. århundre
Stadtschloss på 1920-tallet

Berliner Stadtschloss (Berlins byslott) var et slott i det sentrale Berlin, på Slottsplassen rett ved siden av Alexanderplatz, og i umiddelbar nærhet av Museumsinsel.

De eldste delene av slottet daterte seg fra 1443 og var hovedresidens (vinterresidens) for kurfyrstene av Brandenburg, det senere Brandenburg-Preussen og kongeriket Preussen, og som etter 1871 dessuten var tyske keisere. Etter første verdenskrig ble slottet et museum.

Palast der Republik[rediger | rediger kilde]

Under annen verdenskrig ble slottet skadet av bombing, men ikke fullstendig ødelagt. Makthaverne i DDR sprengte slottet helt i 1950, til sterke protester fra demokratiske land, fordi det angivelig var et «symbol på prøyssisk imperialisme». Det eneste de lot bli igjen var balkongen hvor Karl Liebknecht på slutten av første verdenskrig hadde utropt «den frie sosialistiske republikken» som aldri ble en realitet. Kommunistene oppførte midt på 1970-tallet en ny bygning, Palast der Republik, som tjente som parlamentssete for DDR, og plassen foran ble omdøpt til Marx-Engels-Platz. Likevel innrømmet Erich Honecker på 1970-tallet at det hadde vært en feil å ødelegge slottet.

Etter den tyske gjenforeningen fikk slottsplassen tilbake sitt gamle navn og i 2003 besluttet Forbundsdagen nesten enstemmig å rive Palast der Republik.

Humboltforum[rediger | rediger kilde]

På tomten for det tidligere byslottet er det under oppføring en bygning som skal romme Humboldtforum, et planlagt senter for kultur, kunst og vitenskap. Grunnsteinen til Humboltforum ble lagt 12. juni 2013 og åpningen skal være i 2019.[1] Senteret er oppkalt etter brødrene Alexsander og Wilhelm von Humboldt. Tre av bygningens fasader skal være rekonstruksjoner av det gamle slottet, mens den fjerde som vender mot elven Spree, får en moderne form. Senteret skal romme de uteneuropeiske samlinger tilhørende Staatliche Museen zu Berlin, kunstsamlingene til Stiftung Preußischer Kulturbesitz kunstsamlinger, Humboldt-universitetets vitenskapelige samlinger og deler av Staatsbibliothek zu Berlins samlinger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]