Berliner Stadtschloss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berliner Stadtschloss i det 19. århundre
Stadtschloss på 1920-tallet
Berlins byslott, fremtidig sete for Humboldt Forum, under gjenoppbygging i mars 2017

Berliner Stadtschloss (Berlins byslott) var et slott i det sentrale Berlin, på Slottsplassen rett ved siden av Alexanderplatz, og i umiddelbar nærhet av Museumsinsel. Fra 2013 er slottet under gjenoppbygging og vil huse Humboldt Forum, et museum for verdens kulturarv.

De eldste delene av slottet daterte seg fra 1443 og var hovedresidens (vinterresidens) for kurfyrstene av Brandenburg, det senere Brandenburg-Preussen og kongeriket Preussen, og som etter 1871 dessuten var tyske keisere. Etter første verdenskrig ble slottet et museum.

Palast der Republik[rediger | rediger kilde]

Under annen verdenskrig ble slottet skadet av bombing, men ikke fullstendig ødelagt. Makthaverne i DDR sprengte slottet helt i 1950, til sterke protester fra demokratiske land, fordi det angivelig var et «symbol på prøyssisk imperialisme». Det eneste de lot bli igjen var balkongen hvor Karl Liebknecht på slutten av første verdenskrig hadde utropt «den frie sosialistiske republikken» som aldri ble en realitet. Kommunistene oppførte midt på 1970-tallet en ny bygning, Palast der Republik, som tjente som parlamentssete for DDR, og plassen foran ble omdøpt til Marx-Engels-Platz. Likevel innrømmet Erich Honecker på 1970-tallet at det hadde vært en feil å ødelegge slottet.

Etter den tyske gjenforeningen fikk slottsplassen tilbake sitt gamle navn og i 2003 besluttet Forbundsdagen nesten enstemmig å rive Palast der Republik.

Humboldt Forum[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Humboldt Forum

Etter gjenforeningen ble det bestemt å gjenoppbygge byslottet og bruke bygningen som museum og senter for verdens kulturarv under navnet Humboldt Forum. 12. juni 2013 la forbundspresident Joachim Gauck ned grunnsteinen for det gjenoppbygde byslottet. Bygningen vil i det ytre i hovedsak være en rekonstruksjon, med unntak av den ene fasaden mot elven Spree som historisk var slottets «bakside», og som derfor får moderne utforming. Interiørene vil være moderne og tilpasset den fremtidige bruken som museum, men det er lagt opp til at en del rom i fremtiden også kan få historiske interiører. Åpningen skal finne sted i 2019.[1] Senteret er oppkalt etter brødrene Alexander og Wilhelm von Humboldt. Neil MacGregor, tidligere direktør for British Museum, ble utnevnt til den første direktøren for Humboldt Forum, og inspirert av British Museum er det foreslått at Humboldt Forum skal ha gratis adgang.[2] Det kommende Humboldt Forum har ofte blitt sammenlignet med British Museum.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]