Sosialistpartiet (Sør-Korea)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sosialistpartiet
Hangul: 사회당
Hanja: 社會黨
RR: Sahoe-dang
MR: Sahoe-tang
Sosialistpartiet Hangul: 사회당 Hanja: 社會黨 RR: Sahoe-dang MR: Sahoe-tang
LandSør-Korea Sør-Korea
LederAhn Hyosang
Grunnlagt1998
HovedkvarterSeoul
Antall medlemmer5 600 (2009)
IdeologiSosialisme
Sosialrepublikanisme,
Miljøvern,
Fred
Representanter:
Parlament
0 / 295
(2008+supplering[1])
Lokalforvaltning
0 / 3 893
(2011)

Sosialistpartiet (hangul: 사회당, hanja: 社會黨, rr: Sahoe-dang, mr: Sahoe-tang) var et politisk parti i Sør-Korea. Partiet People's Victory 21 (국민승리21), senere Demokratisk arbeiderparti, ble etablert i forkant av Presidentvalget i Sør-Korea 1997. Dette var et forsøk på å forene den sørkoreanske venstresiden, men en gruppe som fokuserte mer på klassekampen ble misfornøyde med det nye partiets fokus på nasjonalisme. Blant annet var det nye partiets presidentkandidat, Kwon Young-ghil, sitt slagord «Stand up, Korea!» («일어나라 코리아!»). Etter valget brøt gruppen ut av partiet og etablerte Youth Progressive Party (청년진보당).

Dette partiet gikk til valg ved Parlamentsvalget i Sør-Korea 2000 i valgkretsen Guro-gu i det sørøstre Seoul, og fikk 4,1 prosent av stemmene. I august 2001 endret partiet navn til dagens, med slagordet «Mot kapitalisme, mot Koreas arbeiderparti». I april 2006 endret partiet navn til Hope Socialist Party (희망사회당) og igjen i oktober 2006 til Korea Socialist Party (한국사회당) som en følge av en lov som forbyr bruk av et partinavn de kommende fire år, når partiet ikke lenger er registrert hos valgkommusjonen.

Ved Parlamentsvalget i Sør-Korea 2008 endte partiet under sperregrensa for å få andel i kandidatene som innvelges som forholdstallsvalg og valgkommisjonen avviklet partiets registrering. I november 2008 registrerte partiet seg på nytt under dagens navn.

Partiet har stilt kandidater både til president og parlamentsvalg, men har ikke fått innvalgt noen representanter på noe nivå.

19. februar 2012 vedtok partiet å fusjonere med Det nye framskrittspartiet, som på sin side vedtok tilsvarende fusjon 27. februar 2012 med 93 prosents overvekt. En felles samlingskongress avholdes 4. mars 2012.[2] Sosialistpartiet oppløses som eget parti ved at medlemmer og tillitsvalgte vil inngå i Det nye framskrittspartiet fra og med oppløsningen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]