Sør-Koreas valgkommisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sør-Koreas valgkommisjon
Hangul중앙선거관리위원회

Sør-Koreas valgkommisjon (Hangul: 중앙선거관리위원회, engelsk: National Election Commission, NEC) er et uavhengig myndighetsorgan i Sør-Korea som skal overvåke nasjonale valg, samt å administrere forhold knyttet til landets politiske partier, samt finansieringen av disse. Kommisjonen ble etablert 21. januar 1963.

NEC er etablert etter paragraf 114 i Sør-Koreas konstitusjon[1] som gir den samme status som Sør-Koreas nasjonalforsamling, Sør-Koreas regjering, Sør-Koreas høyesterett og Sør-Koreas konstitusjonsdomstol. NECs viktigste oppgave er å sikre frie valg.

Valgkommisjonen er involvert i valg til offentlige stillinger, inkludert både president, nasjonalforsamling, samt lokale forsamlinger, og administrative ledere i lokalforvaltningen.[2] Kommisjonen har også håndtert valg til ledelsen i landets universiteter, ledere av samvirkeorganisasjoner innenfor landbruk, fiskeri og skogsdrift, samt enkelte private organisasjoner.

Kommisjonen består av en sentral nasjonal kommisjon, samt 16 regionale kommisjoner for hver provins og by på øverste administrative nivå i Sør-Korea. I tillegg finnes 251 kommisjoner for de sørkoreanske byene, bydelene og fylkene, samt 3489 kommisjoner for de lavere administrative nivåene eup, myeon og dong.

Den nasjonale kommisjonen består av ni medlemmer. Tre er utnevnt av presidenten, tre av nasjonalforsamlingen og tre av landets høyesterettsjustitarius.[3] Kommisjonen velger sin egen leder samt ett stående medlem, den eneste som har jobben på fulltid. Det er tradisjon for at en dommer velges som valgkommisjonens leder.

Medlemmene sitter i seks år og kan bare fjernes ved riksrett eller etter en rettskraftig dom. Medlemmene kan ikke være medlem av politiske partier eller delta i politisk aktivitet.

Kommisjonen har et sekretariat til rådighet, som har lokaler i byen Gwacheon i provinsen Gyeonggi, sør for Seoul.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. mai 2012. Besøkt 12. mars 2012. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. mai 2012. Besøkt 12. mars 2012. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. mai 2012. Besøkt 12. mars 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]