Det nye framskrittspartiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det nye framskrittspartiet
Hangul: 진보신당
Hanja: 進步新黨
RR: Jinbo Shin-dang
MR: Chinbo Sin-tang
Det nye framskrittspartietHangul: 진보신당Hanja: 進步新黨 RR: Jinbo Shin-dangMR: Chinbo Sin-tang
LandSør-Korea Sør-Korea
Erklært ideologiDemokratisk sosialisme, naturvern
Grunnlagt16. mars 2008
LederHong Se-hwa
HovedkontorSeoul
Farger     Rød
NettstedNettsted
Medlemstallca, 16 000 (2009)
Representanter:
Parlament
0 / 300
(2012[1])
Lokalforvaltning
25 / 3 893
(2010)

Det nye framskrittspartiet (hangul: 진보신당, hanja: 進步新黨, rr: Jinbo Shin-dang, mr: Chinbo Sin-tang) er et sosialistisk politisk parti i Sør-Korea. Partiet er venstreorientert og etablert i 2008 av endel utbrytere fra Demokratisk arbeiderparti som protesterte mot partiets fokus på koreansk nasjonalisme.

Det nye progressive partiet deltok i parlamentsvalget 2008, men uten å oppnå parlamentarisk representasjon. I et tilleggsvalg i valgkretsen Ulsan i 2009 lyktes partiet imidlertid i å få valgt Cho Seung-soo, etter en avtale med Demokratisk arbeiderparti om å ha Cho som felles kandidat mot de konservative.

Roh Hoe-chan var partiets første partileder.

I 2011 foreslo Demokratisk arbeiderparti en partifusjon. Partimedlemmene i Det nye framskrittspartiet fikk si sin mening i en egen avstemning og med knapt flertall avslo de invitasjonen. Cho Seung-soo meldte seg deretter inn Demokratisk arbeiderparti, og Det nye framskrittspartiet stod igjen uten representasjon i nasjonalforsamlingen.

27. februar 2012 vedtok partiet å fusjonere med Sosialistpartiet med 93 prosents overvekt, og tilsvarende har Sosialistpartiet vedtatt en tilsvarende fusjon 19. februar. En felles samlingskongress ble avholdt 4. mars 2012.[2] Sosialistpartiet oppløses som eget parti og inngår i Det nye framskrittspartiet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]