Pansermaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pansermaller
Sterbas pansermalle, Corydoras sterbai
Sterbas pansermalle, Corydoras sterbai
Vitenskapelig(e)
navn
:
Callichthyidae
Bonaparte, 1838
Norsk(e) navn: pansermaller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Maller
Antall arter: over 240
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Delgrupper:

Pansermaller er en gruppe maller som lever i ferskvann. De har sitt norske navn fra sine panserlignende skjell som gir dem god beskyttelse. Det vitenskapelige navnet har de fra de greske ordene kallis (vakker) og ichthys (fisk).

De fleste artene stimer. De finnes i alt fra strie fjellbekker til stillestående vann.

For å kompensere for oksygenmangelen i sistnevnte vanntype har de utviklet et sekundært respirasjonssystem, tarmånding. Dette innebærer at de regelmessig svømmer til overflaten og snapper i seg litt luft som senere passerer tarmen hvor oksygenet utvinnes.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Den eldste kjente fossilarten av pansermaller er Corydoras revelatus fra Salta i Argentina fra sen paleocen. Denne arten er foreløpig plassert i Corydoras, men er utvilsomt et medlem av gruppen Corydoradinae.

Et fossil identifisert som Hoplosternum sp. er også funnet i La Venta-formasjonen i Río Magdalena i Colombia, og er anslått til å være fra midten av miocen.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Pansermaller er fredelige og aktive fisk som svømmer rundt på bunnen og leter etter mat. På denne måten hjelper de til å holde rent i overfôrede akvarier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]