Smash (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smash
Generell informasjon
SjangerMusikal / Drama
Prod.landAmerikansk
Sesonger2
Episoder32
Lengde40–45 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påSmash
Foran kamera
MedvirkendeDebra Messing
Jack Davenport
Katharine McPhee
Christian Borle
Megan Hilty
Anjelica Huston
Leslie Odom jr.
Jeremy Jordan
Krysta Rodriguez
Andy Mientus
Raza Jaffrey
Brian d'Arcy James
Jaime Cepero
Bak kamera
Skaper(e)Theresa Rebeck
ProdusentJordon Nardino
Jim Chory
TittelmusikkMarc Shaiman
Scott Wittman
Chris Bacon (episode 7–32)
MusikkMarc Shaiman
Scott Wittman
Chris Bacon (episode 7–32)
FotoM. David Mullen
Prod.selskapMadwoman in the Attic, Inc.
DreamWorks Television
Universal Television
Sending
Periode6. febr. 201026. mai 2013
TV-kanalNBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Smash er en amerikansk musikaldramaserie som gikk på NBC fra 2012 til 2013. Serien handler om en gruppe personer i New Yorks teatermiljø. Den første sesongen fokuserer på utviklingen av en ny Broadway-musikal om skuespillerinnen Marilyn Monroe, med tittelen Bombshell. I sesong to er enda en musikal, Hit List, sentral i handlingen. Serien inneholder mange faste rollefigurer, og hovedrollene blir spilt av Debra Messing, Jack Davenport, Katharine McPhee, Christian Borle, Megan Hilty, Jeremy Jordan og Anjelica Huston. Serien ble skapt av dramatikeren Theresa Rebeck, og utviklet for NBC av Robert Greenblatt. I USA ble serien sendt på NBC og produsert av DreamWorks Television og Universal Television.

Smash fikk en del positiv omtale fra kritikerne, spesielt seriens pilotepisode. Serien ble nominert til flere Primetime Emmy-priser, og vant for beste koreografi for den første sesongen. Den ble også blant annet nominert til en Golden Globe for beste TV-serie, musikal eller komedie, samt en Grammy Award for beste sang skrevet for visuelle medier («Let Me Be Your Star»).

Handling[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Skriverduoen bestående av manusforfatteren Julia Houston (Debra Messing) og komponisten Tom Levitt (Christian Borle) får idéen om en ny musikal omhandlende skuespillerinnen Marilyn Monroe. Julia, som er midt i en adopsjonsprosess og har lovet sin mann, Frank (Brian d'Arcy James), å legge skrivekarrieren på hylla inntil videre, blir etter hvert overtalt til å ta opp igjen skrivingen for dette ene prosjektet. Produsenten Eileen Rand (Anjelica Huston), som selv er midt i et skillsmisseoppgjør, blir også med på laget. Med seg får hun den vanskelige men vellykkede regissøren Derek Wills (Jack Davenport), til tross for at han og Tom har en brokete og uforløst fortid. Musikalen får navnet Bombshell. Broadway-veteranen Ivy Lynn (Megan Hilty) og nyekommingen Karen Cartwright (Katharine McPhee) er begge sett på som sterke kandidater til rollen som Marilyn, og Julias tidligere elsker Michael Swift (Will Chase) blir tildelt rollen som Marilyns tidligere ektemann Joe DiMaggio. Ansettelsen av Michael skaper i midlertid stor konflikt i Julia og Franks ekteskap i det Frank finner ut om deres tidligere affære. Avgjørelsen om å sparke Michael blir tatt, til stor lettelse for Julia.

Ivy, som først ble tildelt rollen som Marilyn, blir erstattet av filmstjernen Rebecca Duvall (Uma Thurman) for å skape større publisitet rundt musikalen og lokke til seg investorer. På grunn av Eileen og hennes eksmanns pågående skillsmisseoppgjør er alle hennes verdier låst, og for å kunne finansiere musikalen inngår hun en avatle om å låne penger av bartenderen og sin nye flamme Nick (Thorsten Kaye). Musikalen, som nå er klar for å starte publikumsprøver, flytter til Boston. Etter en tilnærmet katastrofal prøveperiode blir Rebecca akutt syk etter å ha fått i seg peanøtter, og hun bestemmer seg for å forlate produksjonen av frykt for egen helse. Joe DiMaggios nye rolleinnehaver bestemmer seg samtidig for å forlate produksjonen til fordel for en rolle i en ny TV-serie, og Michael Swift blir igjen tildelt rollen som DiMaggio. Karen finner ut at Dev (Raza Jaffrey), hennes forlovede, har vært utro med Ivy, og samtidig finner Eileen ut at det er hennes egen assistent, Ellis (Jamie Cepero), som forgiftet Rebecca med peanøtter for å få henne ut av ensemblet slik at Ivy kunne få tilbake rollen som Marilyn. Til syvende og sist er det Karen som stikker av med hovedrollen, og sesongen avsluttes med Karens versjon av musikalens avslutningsnummer, «Don't Forget Me».

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Musikalen Bombshell gjør seg klar for å åpne i New York, men prosessen blir satt på vent i det juridiske problemer oppstår. Ensemblet blir dermed tvunget til å lete etter nye jobber. Karen møter to lovende partnere, manusforfatteren Kyle (Andy Mientus) og komponisten Jimmy (Jeremy Jordan), som skriver på en ny rockemusikal. Hun introduserer Derek til arbeidet deres i håp om å hjelpe dem opp og frem. Samtidig får Ivy en rolle i den nye musikalen Liaisons hvor hun spiller mot komikeren Terrence Falls (Sean Hayes). Terrence har problemer med å legge vekk komikeren i seg, og produksjonen går ikke helt som noen har håpet på. Derek prøver å få tilbake rollen som regissør i en nyproduksjon av musikalen The Wiz med Broadway-stjerna Veronica Moore (Jennifer Hudson) i hovedrollen, men uten hell. Bombshell trenger å finpusses før en New York-produksjon kan åpnes, og dramaturgen Peter Gillman (Daniel Sunjata) blir ansatt av Eileen for å hjelpe Tom og Julia med omskrivingen. Det viser seg at Julia og Peter har hatt et komplisert forhold som aldri ble helt løst. Jerry (Michael Cristofer), Eileens eksmann, tar over som produsent for Bombshell når det viser seg at finansieringen av musikalen ble gjort med de ulovlige midlene hun lånte av Nick. Eileen blir tvunget til å gå av som produsent i det en føderal etterforskning blir iverksatt.

Kyle og Jimmys musikal, som får navnet Hit List, blir – ved hjelp av Derek, som har troppet av som regissør i Bombshell – tatt med til teaterfestivalen the New York Fringe Festival. Her inngår Kyle og Jimmy en avtale med produsenten ved off-broadway-teateret Manhattan Theatre Workshop om å sette opp musikalen der, og Karen slutter i Bombshell for å bli med i Hit List i stedet. Igjen blir Ivy tildelt rollen som Marilyn etter en katastrofal avslutning av Liaisons. Til hennes store fortvilelse blir hennes mor, den anerkjente skuespillerinnen Leigh Conroy (Bernadette Peters), tildelt rollen som Marilyns mor, på tross av Ivy og Leighs vanskelige forhold. Valget om Leighs ansettelse setter vennskapet mellom Ivy og Tom på en hard prøve. Karen og Jimmy utvikler et romantisk forhold, noe som fører til utfordringer i produksjonen og som ender med at Jimmy får sparken fra sin egen musikal. Jerry investerer i Hit List for å ta musikalen til Broadway, og Eileen – som har blitt frikjent fra etterforskningen – tar Bombshell til Broadway. De to musikalene konkurrerer mot hverandre under Tony Award-prisutdelingen, hvor Hit List vinner flest priser mens Bombshell tar hjem både Tony-prisen for beste musikal og Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Sending[rediger | rediger kilde]

Smash hadde premiere 6. februar 2012, og siste episode av den første sesongen ble sendt 14. mai 2012. Sesong to hadde premiere 5. februar 2013. I mars samme år annonserte NBC at serien skulle flyttes til lørdager, fra og med 6. april 2013.[1] Sjefsprodusenten for sesong to, Josh Safran, uttalte at den siste episoden av denne sesongen også kunne fungere som en avsluttende episode for serien, dersom den ikke skulle bli fornyet.[2] Smash ble offisielt kansellert 10. mai 2013.[3][4] Siste episode ble sendt 26. mai 2013.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Debra Messing som Julia Houston. En suksessfull tekst-forfatter på Broadway. Hun er gift, og har en sønn. Men hun hadde en affære med karakteren Michael Swift.
  • Jack Davenport som Derek Wills. Regissøren for musikalen, og er villig til å gjøre hva som helst for å gjøre showet til en suksess. Han har et av-og-på-forhold med Ivy Lynn, selv om han også har vist interesse for Karen Cartwright.
  • Katharine McPhee som Karen Cartwright fra Iowa.
  • Christian Borle som Tom Levitt. En teater-komponist, og Julias mangeårige låtskriver-partner. Han og Derek Wills har et problematisk forhold.
  • Megan Hilty som Ivy Lynn. En erfaren utøver som i begynnelsen av serien jobber i ensemblet til Heaven On Earth, en annen Broadway-musikal som Tom og Julia skrev manus til.
  • Raza Jaffrey som Dev Sundaram (i sesong 1) er Karens kjæreste.
  • Jaime Cepero som Ellis Boyd (i sesong 1) er Toms, og senere Eileens, lunefulle personlige assistent.
  • Anjelica Huston som Eileen Rand, musikalens iherdige produsent.
  • Brian d’Arcy James som Frank Houston. Er Julias ektemann og en lærer på videregående skole, som ønsker at Julia skal tilbringe mer tid hjemme sammen med familien. De tok ut skilsmisse mot slutten av Sesong 2.
  • Jeremy Jordan som Jimmy Collins (i sesong 2) en arbeiderklasse-mann fra Brooklyn.
  • Leslie Odom, Jr. som Sam Strickland.
  • Krysta Rodriguez som Ana Vargas (i sesong 2) bor sammen med Karen, og forsøker å finne sitt store gjennombrudd som skuespiller.
  • Andy Mientus som Kyle Bishop (i sesong 2) en fattig gutt fra Brooklyn, med drømmer om å skrive for Broadway.
  • Will Chase som Michael Swift. En Broadway-stjerne, og Julias tidligere kjæreste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kondolojy, Amanda (13. mars 2013). «NBC Announces 'Smash' Saturday Burn-Off, Shuffles 'Go On' and 'The New Normal' Finales & Moves 'Ready for Love' Into Post-Voice Tuesday Slot». TV by the Numbers. Arkivert fra originalen 7. september 2013. Besøkt 7. april 2014. 
  2. ^ Ausiello, Michael (15. mars 2013). «Exclusive: Smash Boss 'Saddened' By Saturday Move, Says Season Is Building to Series Finale». TV Line. 
  3. ^ Kondolojy, Amanda (10. mai 2013). «'Smash' Officially Canceled by NBC After Two Seasons». TV by the Numbers. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 7. april 2014. 
  4. ^ Andreeva, Nellie (10. mai 2013). «NBC Cancels ‘Smash’ After Two Seasons». TV Line. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]