Hopp til innhold

Smørtelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smørtelg
Smørtelg
Nomenklatur
Oreopteris limbosperma
(Bellardi ex All.) Holub
Populærnavn
Smørtelg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieHengevingfamilien
SlektSmørtelgslekta (Oreopteris)

Smørtelg (latin: Oreopteris limbosperma) med er art av bregner innenfor smørtelgslekten i hengevingfamilien. Den er en av bare tre arter i slekten, og den eneste smørtelgarten vi har i Norge.

Smørtelg, etter Moore (1857).

Smørtelg er 50–150 cm høy og opprett. Den er stor og gulgrønn, med blader som stråler ut i rosettformasjon. Den kan forveksles med ormetelg, men er mer gulgrønn og med enda mer utpreget spredte og små primærfliker nederst. Bladenes underside har gule kjertelhår, nervene har tynne, hvite hår.

Det er to karstrenger nederst på bladskaftene. Stilken nedenfor bladplaten er svært kort og har noen få, lysebrune skjell. Planten har sterk sitronlukt.

Bladene er dobbelt parflikede, med sekundærfliker som er helrandete og som ofte ikke er fliket helt inn til midtnerven. Det er ofte litt avstand mellom bladene, og spesielt stor avstand når vi kommer langt nedover bladplaten. Arten har blader som blir gradvis mindre oppover stilken, men også nedover stilken fra der de lengste bladene står. Dette gjør bladstillingen litt «utradisjonell» for en bregneart, ved at lansettformen er spiss i begge ender.

Sporehushopene (sori) er små og runde, og sitter på "tradisjonelt" vis nær bladkanten, som ofte er innrullet. Sporehushopene er oftest lyse, men kan også ha fargenyanser som er mørkere.

Arten er nøysom, den krever lite næring og trives i bjørkeskog, grøftekanter, skyggefulle dalsøkk, hei, snøleier og raviner og urer. Den vokser også i bekkekanter og veikanter.

Smørtelg vokser i den vestlige kystdelen av Norden, nærmere bestemt i Jylland, på kysten av vestlandet og oppover til Bodø og i ytre Lofoten. Ellers finnes den på vestkysten av Vest-Europa, i øyene i Atlanterhavet, vestre Asia, og med en nærstående art (O. qualpaertensis) i Nord-Amerika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]