Hopp til innhold

Slirå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slirå
LandNorges flagg Norge
Kart
Slirå
60°36′51″N 7°25′08″Ø
Den nå nedlagte delen av Bergensbanen, mellom Slirå og Fagernut

Slirå ligger 1301 moh. på strekningen FinseHallingskeidBergensbanen, i Ulvik kommune i Hordaland. På Slirå ligger en rallarbrakke, vokterbolig og meteorologisk målestasjon. Rallarbrakken er trolig en «Provisorisk Arbeiderbarakke» oppført i 1901 i forbindelse med arbeidet med Bergensbanen. Brakken har siden blitt påbygget, sist på 1950-tallet, slik at den kunne huse opptil 15 mann. På grunn av snøforholdene på høyfjellstrekningen ble det bygget vokterboliger for hver 3 kilometer, tilsammen 77 typeboliger i tre eller stein. Slirå er av typen «Mindre dobbelt Vogterbolig i Træ for Taugevand – Aal-banen», tegnet av arkitekt Paul Armin Due i enkel jugendstil og oppført i 1907. Boligen ble brukt som ingeniørbolig fram til 1909. Senere ble boligen brukt i forbindelse med anleggsarbeid på strekningen. Etter at Finsetunnelen åpnet i 1993 går det ikke lenger vanlig togtrafikk forbi stedet, og siden 2001 har eiendommen vært i privat eie.

Sammen med Fagernut vokterbolig og Sandå stikningsbu ble rallarbrakken og vokterboligen på Slirå ble fredet av Riksantikvaren i 2002.

På Slirå målestasjon i januar 1942 ble Hordalands laveste offisielt registrerte månedsmiddeltemperatur målt til -17,1 °C.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata