Slaget ved Syme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Syme
Konflikt: Peloponneskrigen
Dato411 f.Kr.
StedUtenfor Syme
ResultatIngen avgjørelse
Stridende parter
AthenSparta
Kommandanter og ledere
AstyokesKarminos
Styrker
ukjentukjent
Tap
ukjentukjent
Peloponneskrigen
SybotaPoteidaiaKhalkisNafpaktosTanagraOlpaiPylosSfakteriaDelionAmfipolisMantineiaDen sicilianske ekspedisjonSymeKynossemaAbydosKyzikosNotionArginusaiAigospotamoi

Slaget ved Syme var et sjøslag i 411 f.Kr. mellom Sparta og Athen under Peloponneskrigen. Det fant sted utenfor øya Syme i det sørøstlige Egeerhavet.

Spartanerne inngikk i 411 en allianse med Persia. Alliansen ble inngått av Therimenes som gav den spartanske flåten til Astyokos da forhandlingene var over. Therimenes druknet senere i havet. Astyokos fikk instrukser om å seile til Knidos for å møte de 27 skipene fra Kaunos som var utstyrt for dem av perserne. Imens var den athenske flåten stasjonert ved Samos under kommandoen til Karminos. Han visste at spartanerne var på vei siden han var informert av melierne og forberedte seg til å møte Astyokos ved Syme.

Flåtene møttes under en storm med dårlig sikt, og etter at mange av de spartanske skipene hadde kommet bort fra hovedflåten. Karminos kjempet mot den spartanske venstre flanken med rundt 20 skip, den enste delen som han så, og senket tre skip. Men resten av den spartanske flåten ankom så og omringet athenerne. Karminos trakk seg tilbake til Halikarnassos etter å ha mistet seks skip. Resten av den athenske flåten kom ut fra Samos og seilte til Knidos, men ingen av partene var villig til å utkjempe et nytt skip.

Autoritetsdata