Hopp til innhold

Slaget ved Amfipolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Amfipolis
Konflikt: Peloponneskrigen
Dato422 f.Kr.
StedAmfipolis
40°49'25,25"N 23°50'49,38"Ø
ResultatBetydelig spartansk seier
Stridende parter
AthenSparta
Kommandanter og ledere
Kleon
Nikias
Thukydid
Brasidas
Klearidas
Styrker
rundt 2000rundt 2500
Tap
rundt 6008
Peloponneskrigen
SybotaPoteidaiaKhalkisNafpaktosTanagraOlpaiPylosSfakteriaDelionAmfipolisMantineiaDen sicilianske ekspedisjonSymeKynossemaAbydosKyzikosNotionArginusaiAigospotamoi

Slaget ved Amfipolis ble utkjempet i 422 f.Kr. under Peloponneskrigen mellom Athen og Sparta. Det var kulminasjonen av hendelsene som begynte i 424 f.Kr. med spartanernes erobring av Amfipolis.

Erobringen av Amfipolis[rediger | rediger kilde]

Vinteren 424/3, rundt samtidig med slaget ved Delion, beleiret den spartanske generalen Amfipolis, en athensk koloni i Thrakia ved elva Struma. Byen ble forsvart av den athenske generalen Eukles som sendte etter hjelp fra Thukydid som var stasjonert i Thasos med syv athenske skip.

For å erobre byen før Thukydid ankom, tilbød Brasidas å la alle som ønsket å bli værende beholde eiendommene sine og tilbød trygt leide til de som ønsket å dra. Amfipolis overgav seg, til tross for protester fra Eukles. Thukydid ankom i havnen Eion i nærheten samme dag som byen overgav seg og forsvarte havnen med hjelp av dem som hadde forlatt Amfipolis. Imens begynte Brasidas å alliere seg med flere thrakiske landsbyer, i tillegg til Perdikkas II av kongeriket Makedonia, og han angrep andre landsbyer i området som Torone. Athenerne var redde for at deres andre allierte raskt ville kapitulere, slik Amfipolis hadde gjort, dersom Brasidas tilbød dem gunstige betingelser.

Thukydid som gjenfortalte erobringen av Amfipolis i sin Historien om Peloponneserkrigen, er ofte regnet som delvis eller helt ansvarlig for Amfipolis' fall. Noen har sett på hans handlinger som «grov forsømmelse», selv om han hevdet at han ikke var i stand til å ankomme tidsnok til å redde byen. Han ble kalt tilbake til Athen hvor han ble stilt for retten og sendt i eksil.

Våpenhvilen[rediger | rediger kilde]

I respons til byens fall signerte Athen og Sparta en våpenhvile. Athen håpet at de kunne befeste flere byer i forberedelse for fremtidige angrep fra Brasidas, og spartanerne håpet at Athen ville returnere fangene som ble tatt i slaget ved Sfakteria tidligere i 424. Ifølge betingelsene i våpenhvilen, «er det foreslått at hver side burde forbli sitt territorium og holde det som de nå holder...Våpenhvilen skal vare i ett år.» Mens forhandlingene pågikk, tok Brasidas Skione og nektet å gi den tilbake da nyheten om avtalen ankom. Den athenske lederen Kleon sendte en styrke for å ta den tilbake, på tross av avtalen.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Da våpenhvilen tok slutt i 422, ankom Kleon i Thrakia med en styrke på 30 skip, 1200 hoplitter og 300 kavalerister sammen med mange andre tropper fra Athens allierte. Han tok tilbake Torone og Skione. Ved Skione ble den spartanske kommandanten Pasitelidas drept. Han plasserte seg så ved Eion, mens Brasidas plasserte seg ved Kerdylium. Brasidas hadde rundt 2000 hoplitter og 300 kavalerister, i tillegg til noen styrker i Amfipolis, men han følte ikke at han kunne beseire Kleon i et oppstilt slag. Brasidas flyttet så sine styrker tilbake til Amfipolis, og Kleon flyttet seg mot byen i forberedelse til kamp. Da Brasidas ikke kom ut, Antok Kleon at der ikke ville bli noe angrep, og han begynte å flytte styrkene sine tilbake til Eion.

På dette tidspunktet beveget Brasidas seg ut fra Amfipolis og angrep de uorganiserte athenske styrkene. I kaoset som fulgte, ble Brasidas dødelig såret, men athenerne innså ikke dette. Kleon ble også drept da han ble angrepet av den spartanske kommandanten Klearidas. Hele den athenske hæren flyktet tilbake til Eion, men rundt 600 av dem ble drept før de nådde havnen. Bare syv andre spartanere ble drept.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Brasidas levde lenge nok til å høre om sin seier, og han ble gravlagt i Amfipolis. Innbyggerne begynte å regne ham som grunnleggeren av byen. Etter slaget ønsket hverken athenerne eller spartanerne å fortsette krigen, og Nikiasfreden ble signert i 421 f.Kr. Denne avtalen ble til slutt brutt. Thukydid ble sendt i eksil for sin manglende evne til å forsvare Amfipolis, dermed endte perioden av krigen som han observerte som øyenvitne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]