Slaget ved Olpai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Olpai
Konflikt: Peloponneserkrigen
Dato426 f.Kr.
StedOlpai
38°57'0,00"N 21°8'59,42"Ø
Resultatathensk seier
Stridende parter
Athen
Amfilokia
Akarnania
Sparta
Ambrakia
Kommandanter og ledere
DemosthenesEvrylokos †
Menedaios
Styrker
ukjentukjent
Tap
rundt 300rundt 1000
Peloponneskrigen
SybotaPoteidaiaKhalkisNafpaktosTanagraOlpaiPylosSfakteriaDelionAmfipolisMantineiaDen sicilianske ekspedisjonSymeKynossemaAbydosKyzikosNotionArginusaiAigospotamoi

Slaget ved Olpai var et slag i Peloponneskrigen i 426 f.Kr. mellom hærene som ble ledet av Athen og Sparta.

3 000 hoplitter fra Ambrakia invaderte i 426 Amfilokiske Argos i Akarnania i en bukt av det joniske hav og okkuperte fortet til Olpai. Akarnaniene ba om hjelp både fra den athenske generalen Demosthenes og de 20 athenske skipene som lå i nærheten under kommandoen til Aristoteles og Hierofon. Ambrakiotene ba om hjelp fra Evrylokos av Sparta som klarte å marsjere med sin hær forbi akarnaniene uten å bli observert. Etter dette ankom Demosthenes i bukta nedenfor Olpai med sine skip, 200 hoplitter og 60 bueskyttere. Han sluttet seg til den akarnaniske hæren og satte opp leir i en ravine ovenfor Evrylokos hvor begge side forberedte seg i fem dager. Etterhvert som den ambrakiotiske og peloponnesiske hæren ble større, satte Demosthenes opp et bakhold med 400 hoplitter fra Akarnania som skulle brukes når slaget begynte.

Demosthenes dannet den høyre flanken av den athenskledede hæren med athenske og messenianske styrke, mens sentrum og venstre flanke bestod av akarnaniene og amfilokiene. Evrylokos dannet den venstre flanken av sin hær, direkte ovenfor Demosthenes, mens ambrakiotene og mantineiene dannet resten av linjen. Da slaget startet utmanøvrerte Evrylokos raskt Demosthenes og var i ferd med å omringe ham da akarnianene begynte sitt bakholdsangrep. Evrylokos ble drept, noe som førte til panikk blant de andre styrkene. Ambrakiotene beseiret den venstre flanken til akarnaniene og amfilokiene og jaget dem tilbake til Argos, men de ble selv beseiret av restene av akarnaniene da de vendte tilbake. Demosthenes mistet rundt 300 menn, men stod igjen som seierherre da slaget var slutt senere den kvelden.

Dagen etter forsøkte Menedaios som hadde overtatt kommandoen etter at Evrylokos ble drept, å inngå en våpenhvile med Demosthenes. Demosthenes ville bare la lederne for hæren unnslippe. Men noen av ambrakiotene forsøkte å flykte med Menedaios og de andre kommandantene. Akarnaniene jaget dem, lot Menedaios unnslippe som avtalt og drepte rundt 200 ambrakioter.

Imens hørte Demosthenes at en ny hær fra Ambrakia marsjerte mot Olpai. Disse ambrakiotene satte opp leir på veien til fortet i Idomene uten å vite om nederlaget dagen før. Demosthenes overrasket dem der om natten ved å late som de var den andre ambrakiotiske hæren, og drepte de fleste av dem. Resten flyktet til høydene eller til sjøs hvor de ble tatt til fange av de 20 athenske skipene. Totalt mistet ambrakiotene rundt 1000 menn i løpet av de to dagene.

Selv om Demosthenes enkelt kunne tatt Ambrakia, gjorde han ikke dette, og akarnaniene og ambrakiotene signerte en fredsavtale med dem som skulle vare i 100 år.