Slaget om Susangerd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om Susangerd
Konflikt: Irak-Iran-krigen
Dato13. til 21. november 1980
StedSusangerd i Khuzestan, Iran
ResultatIransk seier
Stridende parter
IrakIran
Kommandanter og ledere
UkjentUkjent
Styrker
Styrker fra 2. irakiske korps i nord og 4. irakiske korps i sørUkjent
Tap
UkjentUkjent

Slaget om Susangerd var et slag under Irak-Iran-krigen, som varte fra 13.-21. november 1980. Opptakten til slaget var at irakiske styrker hadde erobret byen Susangerd, 28. september 1980, og endte med at iranske styrker gjenerobret byen 21. november 1980.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I de siste dagene før den årlige regntiden var et forsøk på å rette opp en uholdbar, strategisk disfavør. Iran hadde holdt stand mot sterke angrep av styrker fra to irakiske korps under Irak-Iran-krigen.

Under offensiven fra september til oktober hadde irakerne uten motstand inntatt byen, men etterlot ikke noen garnison der. Iranske styrker tvang seg tilbake og gjenerobret den forlatte byen. Dette ble en trussel mot irakernes flanker med to korps i nord og i sør. Med Susangerd i iransk besittelse kunne ikke de irakiske styrkene fra den sentrale fronten støtte sine kamerater på den sørlige fronten.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Den irakiske siden var i klar, numerisk overlegenhet ved Susangerd med seks til syv ganger flere soldater med stor ildkraft. På den andre siden stod de undertallige pasdaranforsvarerne som holdt stand på de ytre forsvarsverkene som ikke var brutt etter en ukes kamp. 21. november grov irakerne seg ned foran den ødelagte, men uinntatte byen. Som et resultat ble det dannet to lommer på hver side av byen.

I sør hadde et fremstøt fra Hamidiyeh mot Ahvaz blitt stoppet i det lavtliggende landskapet ved at eldre vannkanaler ble åpent slik at området ble satt under vann. Irakerne mistet deler av sine styrker sammen med opptil 150 pansrede kjøretøyer.

21. november hadde regnbygene kommet. Mye av terrenget i sørvestlige Iran er våtmarker med store områder med mykt underlag som ikke tillot større forflytninger utenfor de preparerte veiene i regntiden. Videre avansement var ikke lenger mulig for de irakiske styrkene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Anthony H. Cordesmann og Abraham R. Wagner, The Lessons of Modern War Volume II: The Iran-Iraq War 1990, ISBN 0-8133-0955-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Dictionary of Battles and Sieges: A Guide to 8,500 Battles from ..., Volum 3. Side 980 [1]