Skive (mekanikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike typer skiver

En skive er en plate med hull, vanligvis benyttet for å sikre en sammenføyning gjort med bolter. Oftest er skiver laget av metall, og er runde og flate. Det fins imidlertid skiver i mange utførelser, med ulike form og ulike egenskaper.

Bolt med planskive og sprengskive ved skruehodet og mutter

Skiver brukes for å fordele belastningen, hindre slitasje, sikre eller låse en sammenføyning. De kan også brukes når et hull har større diameter enn skruens hode. Det finnes også pynteskiver som brukes på møbler og i båter, disse har ingen annen funksjon enn det visuelle.

Man kan også benytte tallerkenskiver til å oppå øket spen i bolten ved å plassere flere skiver oppå hverandre

Skiver kan benyttes for å forhindre galvanisk korrosjon, spesielt ved å isolere stålskruer fra aluminiumflater. Også temperaturoverføring kan reduseres ved hjelp av skiver laget av isolerende materiale. Gummiskiver nyttes noen ganger også i vann- eller gasskraner og koplinger for å hindre lekkasjer.

Fjærende skiver, som sprengskiver og tallerkenfjærskiver, kan sikre sammenføyninger mot svikt ved vibrasjoner og rystelser. Disse sikrer bolten uten å skade bolt eller underlag. Andre skiver er låsende skiver som skal hindre at bolter løsner, som fjærskive og tannskiver, som skader bolt og underlag. Fjærende skiver kan løsnes og benyttes på nytt, låsende skiver kan løsnes men kan ikke benyttes på nytt, ofte blir undersiden av bolthodet også skadet slik at den også må byttes.

Noen eksempler på skiver:

En annen låseskive type er sikringsblikk som låses ved at man fysisk bøyer opp blikket og låser bolten eller mutteren, dette er den sikreste løsningen

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]