Hopp til innhold

Fransk treskrue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fransk treskrue
Fransk treskrue brukt med en skrueplugg for å montere i en lettklinke.

En fransk treskrue er en betegnelse som brukes om store treskruer med utvendig sekskanthode og grove gjenger.[1] De brukes først og fremst til konstruksjonsdetaljer som skal monteres i bindingsverket på trekonstruksjoner[2] eller på tilfarere i betong. Franske treskruer fås i forskjellige materialer og overflatebehandlinger, eksempelvis varmforsinket eller rustfritt stål. Det finnes også varianter med flensskive under sekskanthodet for økt friksjon mot det underliggende materialet.

Forboring[rediger | rediger kilde]

Forboring kan være nødvendig for å lette monteringen og hindre at treverket sprekker.[3] Det finnes også varianter med borspiss som til en viss grad letter skruingen. For noen skruer må man forbore med to ulike diametre til to ulike dybder,[4] og delen for gjengepartiet skal da bores til mellom 0.9-1 av bunnen til gjengene, mens ugjenget stamme skal bores til diameter.[trenger referanse] Uten forboring får skruen mindre kapasitet, og treverket kan lettere sprekke. Noen franske treskruer har fiberkutt som kan minske behovet for forboring.

Benevnelse[rediger | rediger kilde]

Franske treskruer benevnes etter nominell diameter og total skruelengde (ekskludert hode). For eksempel vil en 8×50-skrue ha 8 mm nominell diameter (ytrediameteren på gjengene vil i praksis være noen tidels millimeter mindre), og kan ha et gjengeparti med eksempelvis 30 mm gjengelengde.

DIN 571 er en vanlig standard for metriske franske treskruer.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet fransk treskrue ser tilsynelatende ut til å bli brukt i Norge og Sverige. Disse skruene kan trekkes til med en pipenøkkel eller skiftenøkkel, og skiftenøkkel på engelsk heter wrench. Ifølge svensk Wikipedia er en mulig forklaring at noen i byggebransjen har feiltolket eller forvansket ordet wrench til french og at den norsk-svenske benevnelsen kommer derav.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skrueguide: Bruk riktig type skrue». https://www.staypro.no. Besøkt 25. mars 2022.  Ekstern lenke i |verk= (hjelp)
  2. ^ «Det beste å feste terrassen med». www.klikk.no (norsk). Besøkt 25. mars 2022. 
  3. ^ «Neste steg for treskruer». Byggmesteren. 2. desember 2019. Besøkt 25. mars 2022. 
  4. ^ «Denne skruen erstatter franske treskruer og er raskere å montere | Würth Norge». Besøkt 25. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]