Gipsplate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stabel med gipsplater

Gipsplater produseres både for utvendig og innvendig bruk. Platene består av en gipskjerne som er omsluttet av kartong.

Gips er et dødt materiale som ikke krymper eller sveller ved varierende luftfuktighet. De egner seg derfor godt som underlag for tapeter, fliser og maling. Platene er lette å bearbeide (kappe og forme), Gipsplater leveres i mange formater. 90 cm eller 120 cm bredde og lengder fra 240 cm til 360 cm. Gipsplater leveres i tykkelser fr 6 mm til 15 mm.

Gips er et naturprodukt og det tilsettes ikke limstoffer i produksjonen av platene. Gipsplater er derfor et svært miljøvennlig produkt. Gipsplater finnes i mange varianter. Det er egne plater til høye brannbelastninger og det er egne gipsplater til våtrom humidboard. Gips har også den egenskapen at det får bart stål til å ruste. Man må derfor bare bruke skruer eller spiker som er spesielt beregna på festing av gipsplater, eller galvaniserte produkter.

Gipsplater til utvendig bruk (GU-x) er 9 mm tykke. Gipskjernen er tilsatt voks, og pappen rundt er også behandlet for å tåle fukt. De har ved riktig montering vindtettings- og avstivingseffekt som kreves i forskiftene, og er i tillegg brannbestandige. GU-x plater må aldri brukes innvendig. Behandlinga av pappen for at den skal tåle fukt, vil gjøre det vanskelig å få lim eller maling til å sitte.

De mest vanlige bruksområdene for innvendige gipsplater (13 mm tykke) er som underlag for flislegging på våtrom (fordi det er et relativt dødt materiale som beveger seg lite), og som skillevegger mellom boenheter i rekkehus, der det både stilles krav om brannmotstand, og god lyddemping.

Gipsplater på vegg og i tak skal skrues med egnede skruer, for eksempel gipsanker eller gipsplugger.

Ved oppfukting lar gipsplater seg forme til krumme flater, og de beholder den nye formen når de tørker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]